Nivelrikko näkyy Michelangelon käsissä, muun muassa peukalon tyven turvotuksesta.

Ahkera työnteko auttoi pitämään kädet kunnossa.

Renessanssinero Michelangelo Buonarroti ahkeroi veistostensa parissa loppuun asti: hänet tavattiin vasaroimasta vielä kuusi päivää ennen kuolemaansa.

Michelangelo (1475–1564) oli kuollessaan kolme viikkoa vaille 89-vuotias.

Työnteostaan huolimatta vanha mestari oli kuitenkin jo kipeä mies. Häntä oletetaan piinanneen niin kihti, lyijymyrkytys kuin masennus.

Nyt italialaistutkijat ovat päätyneet siihen, että kihti voidaan jättää pois listasta. Uusi diagnoosi perustuu kolmeen muotokuvaan, jotka Michelangelosta on tehty 60–65-vuotiaana.

Ne näyttävät taiteilijan vasemmassa kädessä muutoksia, joita aiemmissa potreteissa ei ole.

”Kirjallisuuslähteistä tiedetään, että Michelangelon niveliä vaivasi jokin. Aiemmin on otaksuttu, että sairaus oli kihti, mutta analyysimme osoittaa, että näin ei ollut”, Davide Lazzeri Firenzen yliopistosta toteaa tutkimustiedotteessa.

Michelangelon kädessä ei nimittäin ilmene kihdille tyypillistä tulehdusreaktiosta kielivää punoitusta eikä ihossa näy uraattikiteiden aikaasaamia paukamia.

Niitä syntyy kihtipotilaille virtsahapon kiteytymisestä.

Todennäköisin selitys käden epämuodostumille onkin Lazzerin ja kollegoiden mukaan nivelrikko.

Alituinen kilkutus ja kalkutus on saattanut vauhdittaa sen kehittymistä, mutta toisaalta tiivis työnteko todennäköisesti auttoi pitämään käden käyttökuntoisena mestarin viime päiviin asti, tutkijat päättelevät.

Tutkimuksen julkaisi Journal of the Society of Medicine.