Hämeenlinnan keskustan tuntumasta, Vanajavedestä on löytynyt surmattu joutsen. Poliisi tutkii tapausta eläinsuojelurikoksena.

Joutsen siivet levällään.

 

Laulujoutsen oli BirdLifen vuoden lintu vuonna 2014.

 

Hämeenlinnan Kantolanniemen rantakaislikosta on löytynyt valkoiseen muovipussiin sullottu kuollut joutsen. Linnulla oli löydettäessä naru kaulassaan. Suurella todennäköisyydellä tapettu lintu on laulujoutsen.

– Tapaus on kirjattu eläinsuojelurikoksena, kertoo rikoskomisario Riku Vihtilä Hämeen poliisilaitokselta. Hämeessä tulee Vihtilän mukaan äärimmäisen harvoin esimerkiksi lintuihin kohdistuneita eläinsuojelurikoksia ilmi.

Vanajavedellä Kantolanniemen rantamilla on viihtynyt maalis-huhtikuun vaihteesta lähtien neljä joutsenta. Nyt niitä on enää kolme.

Kaikki Suomessa elävät joutsenlajit eli laulu- ja kyhmyjoutsenet ovat rauhoitettuja. Ympäristöministeriön määrittelemän asetuksen mukaan laulujoutsenen tappamisesta joutuu maksamaan 2 018 ja kyhmyjoutsenen 589 euroa.

Laulujoutsenella menee hyvin

BirdLife Suomen hankekoordinaattori Timo Metsänen kertoo, että laulujoutsenella menee nykyään tosi hyvin.

– Elinympäristön kantokyky on jo kohta saavutettu laulujoutsenen osalta. Vuonna 2014 laulujoutsenen pesimäkannaksi arvioitiin 10 000 paria eli Yrjö Kokon ajoista on tultu pitkälle.

– Sen sijaan kyhmyjoutsenen pesimäkanta on lajien välisen kilpailun takia taantumassa sisämaassa. 2000-luvun lopun tieto on, että Suomen pesimäkanta on 6 000-10 000 kyhmyjoutsen paria.

Suomessa voi muuttoaikaan tavata myös pikkujoutsenia, jotka muuttavat maamme halki arktiselle Venäjälle. Metsänen kertoo, että laulujoutsenten syyskanta voi nousta läpimuuttajien takia jopa kuusinkertaiseksi pesimäkantaan verrattuna.

Voimalinjat joutsenten surma

Hankekoordinaattori Timo Metsänen arvioi, että joutsenten suurin kuolinsyy löytyy Suomessa voimalinjoista.

– Voimalinjat ovat yhä selvästi suurempi syy joutsenkuolemiin kuin ihminen.

BirdLife Suomi saa vuosittain joitakin yksittäisiä tietoja kuolleista joutsenista. Metsänen muistuttaa, että ihmisten olisi hyvä ilmoittaa kaikista luonnonsuojelurikoksista poliisille.