Hedelmät, viini, kolajuomat ja kahvi antavat purukalustollesi kellertävän pinnan ja syövyttävät kiillettä. Tuloksena ovat keltaiset hampaat. Voit kuitenkin itse vaikuttaa siihen, että hampaasi pysyvät hohtavan valkoisena.

 

 
Ruoka, juoma ja elämäntavat vaikuttavat siihen, miten paljon hampaat kellastuvat.

Hollywood-tähtien hampaat loistavat yhtä valkeina kuin kiillotettu norsunluu, mutta kotona kylpyhuoneen peilistä näkyy usein enemmän tai vähemmän keltaisempi hammaskalusto.

Hampaat kellertyvät luonnostaan iän myötä, mutta sinä voit itse toimillasi estää niiden liiallista kellastumista.

Tässä suurimmat syypäät hampaiden kellertymiseen – ja pari vinkkiä, joilla voit pitää hampaasi valkoisempina.

Keltaiset hampaat ja kiille

Hampaiden pintakerros, kiille, on elimistön kovinta materiaalia: Se koostuu 98-prosenttisesti hydroksiapatiitista – lujasta kalsiumpohjaisesta mineraalista. Vaikka kiillepinta onkin kova, se ei ole sileä, joten monet aineet voivat kiinnittyä sen valkeaan pintaan.

● Vältä värjääviä ruoka-aineita

Jotkin ruoka-aineet sisältävät kromogeeneja eli molekyylejä, joissa on paljon väriaineita. Ne kiinnittyvät hampaan kiilteeseen ja värjäävät sen. Väriaineita on erityisesti kahvissa, punaviinissä, kolajuomissa, lakritsissa sekä esimerkiksi viinirypäleissä, mustikoissa ja granaattiomenoissa.

VINKKI: Muista huolehtia hyvästä hammashygieniasta: harjaa hampaat usein ja käytä hammaslankaa. Käytä pilliä, kun juot esimerkiksi hedelmäsmoothieita ja jääkahvia, sillä siten hampaat eivät joudu niin paljon kosketuksiin värjäävien aineiden kanssa.
 

● Vältä tanniineja

Tanniini eli parkkihappo on kasveissa olevaa polyfenolia, joka antaa esimerkiksi punaviinille, teelle ja tummalle suklaalle katkeran maun. Lisäksi parkkihapot edistävät väriaineiden tarttumista kiilteeseen. Siksi punaviini – jossa on paljon sekä kromogeenejä että tanniineja – saa helposti hampaat kellastumaan.

VINKKI: Ruoka-aineiden nauttimiseen käytetty aika ja se, miten ruokaa ja juomaa nautitaan, vaikuttaa hampaiden kellastumiseen. Sen sijaan että joisit kolme kuppia teetä joka aamu, juo muutama kuppi viikossa eri päivinä.
 

● Vältä happamia juomia ja ruokia

Virvoitusjuomien hiilihappo ja esimerkiksi sitruunan, omenan ja viinirypäleen hedelmähappo ja karkeasti ottaen kaikki sitrushedelmien mehut murentavat kiilteen kalkkia ja tekevät siihen uurteita ja halkeamia, joihin väriaineiden on helppo kiinnittyä. Kolajuomat ovat virvoitusjuomista happamimpia, sillä niiden pH on 2,4. Koska ne myös sisältävät väriaineita, keltaiset hampaat voivat johtua lliiallisesta kolan juomisesta.

VINKKI: Syö hedelmät yhdellä kertaa sen sijaan, että napsisit viinirypäleitä koko ajan. Huuhtele suu vedellä sen jälkeen, kun olet juonut virvoitusjuomia tai syönyt hedelmiä, mutta älä harjaa hampaita heti happohyökkäyksen jälkeen, sillä silloin kiille on altis vaurioille. Tee smoothie maitoon ja sekoita hedelmät jogurttiin, sillä maitotuotteet tasapainottavat happamuutta.
 

● Lopeta tupakointi

Tupakka värjää hampaita pahemmin kuin kahvi, kolajuomat ja punaviini, sillä terva ja nikotiini kiinnittyvät kiilteeseen. Ruskeankellertävän värin saa pois hampaiden valkaisulla, mutta ajan myötä väriaineet tunkeutuvat hammasluuhun asti ja väri muuttuu pysyvästi. Runsaasti tupakoivien henkilöiden ikenetkin voivat muuttua ruskeiksi. Ilmiötä kutsutaan melanoosiksi.

Keltaiset hampaat ja reiät historiaan

Kellertävien hampaiden välttäminen ei ole sama asia kuin hampaiden reikiintymisen estäminen. Kariesta ja parodontiittia vastaan taistellaan laserpuhdistuksella ja lääkehoidolla.