Liikapainoiset ihmiset ovat syöneet itsensä alipainoisten ohi tilastoissa, joten nyt maailmassa on enemmän lihavia kuin laihoja.

Laajassa tutkimuksessa todettiin, että maailmassa on nyt enemmän liikapainoisia eli lihavia kuin alipainoisia ihmisiä.

Tutkimuksessa analysoitiin 200:sta eri maasta kotoisin olevien 19,2 miljoonan aikuisen ihmisen painoindeksi vuosina 1975 ja 2014. Tulokset julkaistiin äskettäin lääketieteellisessä The Lancet -lehdessä.
 

Lihavia 641 miljoonaa

Vuonna 1975 lihavia oli 105 miljoonaa, mutta vuonna 2014 liikapainoisten määrä oli jo 641 miljoonaa.

Liikapainoisten miesten osuus oli tutkimusjakson aikana kolminkertaistunut 3 prosentista 11 prosenttiin, kun taas liian lihavia naisia oli yli kaksi kertaa niin paljon kuin ennen: osuus oli kasvanut 6 prosentista 15 prosenttiin.
 

Alipainoisten osuus laskee

Alipainoisten määrä on sen sijaan laskenut 40:n viime vuoden aikana.

Alipainoisten miesten osuus on laskenut 14 prosentista 9 prosenttiin ja naisten 15 prosentista 10 prosenttiin.
 

Alipaino on yhä suuri ongelma

Jos kehitys jatkuu vastaavana, tutkijat arvioivat, että maailmanlaajuisesti vuonna 2025 ylipainoisten miesten osuus olisi 18 prosenttia, ja ylipainoisten naisten osuus yli 21 prosenttia. Toisin sanoen joka viides aikuinen olisi tuolloin liian lihava.

Vaikka lihavia on yhä enemmän, alipaino on edelleen vakava ongelma Etelä-Aasiassa, jossa lähes 25 prosenttia väestöstä on alipainoisia.

Keski- ja Etelä-Afrikassa puolestaan noin 15 prosenttia sekä naisista että miehistä saa liian vähän ravintoa.

Siksi tutkimusryhmän jäsenet varoittavat, että liikapaino-ongelma ei saa jättää maailman köyhissä maissa esiintyvää alipainoa varjoonsa.

Läskiä vastaan ruiskeilla

Terveellinen ravinto ja liikunta eivät ole ainoa tie hoikkaan olemukseen. Uuden tutkimuksen mukaan suolistolla on painoasioissa tärkeä rooli sekä kilojen karistajana että niiden kerryttäjänä.