Kuva

 
Tärkeintä taitaa olla, että pesee kädet ylipäätään kunnolla. Saippuan kanssa ja huolellisesti.

 

Paperipyyhkeiden ja käsienkuivaimien valmistajilla on käynnissä verinen riita asiakkaista. Amerikkalaislehdet Vox ja The Verge ovat molemmat tarttuneet aiheeseen, sillä käsienkuivausmetodien hygieenisyydestä on ollut julkisuudessa esillä ristiriitaisia tutkimustuloksia.

 

Lisäksi näyttäisi siltä, että usein tutkimustulos riippuu siitä, kuka tutkimuksen on rahoittanut.

Hiljattain uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan Dysonin uudenlainen käsienkuivain pöllyttää viruksia 1300 kertaa niin paljon kuin paperipyyhe. Dysonin virallinen mikrobiologi Toby Saville sanoo Verge-lehdessä, että tutkimusasetelmassa oli merkittäviä virheitä. Esimerkiksi kädet pestiin vain ravistelemalla, mikä ei puhdista käsiä.

 

Saville huomauttaa, että yksi tutkijoista, Keith Redway, on aiemmin ollut mukana useissa paperipyyhkeille myönteisissä tutkimuksissa, jotka on rahoittanut European Tissue Symposium ETS eli alan edunvalvontajärjestö.

Vergen haastattelema Redway kuitenkin seisoo tutkimuksensa takana. Hän toteaa, että ihmiset eivät todellisuudessakaan välttämättä pese käsiään kunnolla.

Vox on tutkinut useammankin tutkimuksen taustoja ja havainnut, että niiden tulokset näyttäisivät usein riippuvan rahoittajasta. ETS on aiemminkin rahoittanut tutkimuksia, joissa on todettu käsien ilmakuivaimien levittävän bakteereja. Dyson puolestaan on ollut rahoittajana tutkimuksessa, jossa ylistettiin käsienkuivaimia bakteereja vähentävästä vaikutuksestaan.

Voxin mukaan riippumaton tutkimus sen sijaan totesi, ettei suurta eroa oikeastaan olekaan siinä, miten kätensä kuivaa.

Vox huomauttaakin asiasta, jonka sekä Dysonin Saville että tutkija Redway ottavat esille: olennaisinta on se, miten peset kätesi. Hommaan pitäisi käyttää tarpeeksi aikaa ja huolellisuutta, jotta kädet oikeasti puhdistuvat.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira neuvoo oikean käsienpesutekniikan näin:

- Poista sormukset, korut ja kellot pesun ajaksi

- kostuta kädet lämpimällä vedellä

- Ota käsiin nestesaippuaa

- Hiero kämmeniä yhteen noin 20 sekunnin ajan

- Pese huolelliset kämmenien selkäpuolet, sivustat, ranteet, sormien välit sekä kynsien ja sormusten alustat

- Huuhtele kädet puhtaiksi.

Evira neuvoo kuivaamaan kädet paperipyyhkeeseen.