Kuusamo kiilasi Italian edelle, kun kisaa käytiin perhokalastuksen MM-kisapaikasta. Kuusamo sai isännyyden osittain sen takia, että maailmanmestaruustason perhokalastajat ovat uittaneet siimojaan Koillismaan jokien vesissä aiemminkin.

Perhokalastuksen SM-kisat järjestettiin edellisen kerran Iijoella vuonna 2013.

 

Perhokalastuksen MM-kisat järjestetään Kuusamossa, Sallassa ja Taivalkoskella vuonna 2020.

Kuusamo

Kuusamo järjestää perhokalastuksen maailmanmestaruuskilpailut vuonna 2020. Alustavan suunnitelman mukaan kisapaikkakuntia ovat Kuusamon lisäksi Taivalkoski ja Salla.

Kuusamossa kisakohteita ovat muun muassa Oulanka- ja Kitkajoet ja Taivalkoskella Kostonjoki. Maailmanmestaruuksista kisaillaan myös Koillismaan järvialueilla.

Italia himoitsi myös kisoja

Kisaisännyys ei irronnut Koillismaalle helposti, sanoo Suomen Vapaa-ajan kalastajien Keskusjärjestön perhokalastusjaoksen puheenjohtaja Ilkka Pirinen.

Me kuitenkin ajoimme heidän edelle omalla esityksellämme.

– Ilkka Pirinen

– Italia järjesti pari vuotta sitten Euroopan mestaruuskisat. Heillä oli valtava hinku saada myös MM-kisat järjestettäväkseen. Me kuitenkin ajoimme heidän edelle omalla esityksellämme, Pirinen toteaa.

Pirisen mukaan kisaisännyyden takasi osin se, että MM-kisat järjestettiin Kuusamossa vuonna 1989.

– Nyt isännyyttä oli valitsemassa henkilöitä, jotka olivat tuolloin itse kisailemassa Kuusamossa. Heille jäi hyvät muistot kisoista ja nyt he halusivat uudet kisat Kuusamoon.

Kisailijoita yli 30 maasta

Vuosien saatossa osallistuvien maiden määrä on kasvanut kaksinkertaiseksi. Vuoden 2020 kilpailuun odotetaan joukkueita yli kolmestakymmenestä maasta, yhteensä yli 250 henkeä.

– Tulevina vuosina järjestämme MM-kisavesillä Koillismaalla muun muassa SM-kisoja. Testikisoja pitää järjestää, jotta löydämme alueelta tasapuoliset olosuhteet MM-kisoissa kalastaville, Ilkka Pirinen kertoo.

Testikisoja pitää järjestää, jotta löydämme alueelta tasapuoliset olosuhteet.

– Ilkka Pirinen

MM-kisajärviksi valitaan kaksi soveltuvinta kohdetta. Ehdolla ovat ainakin Porontima, Petäjälampi, Säkkilänjärvi ja Ajakka.

Lopulliset kilpailuvedet valikoituvat kansallisista kilpailuista saatavien kokemusten perusteella tulevien vuosien aikana.

MM-perhokalastuskisat järjestetään elokuun puolivälissä ja ne kestävät reilun viikon. Kilpailukeskus on Rukalla.

Kotikisasta tavoitteena kultaa

Suomen joukkueen jäsenet valitaan neljän vuoden näyttöjen perusteella. Tavoitteena on kirkastaa vuoden 1989 pronssi kullaksi.

Tämän vuoden MM-perhokalastusjoukkue matkustaa syyskuussa Coloradon Vailiin.

Perhokalastuksen Euroopan mestaruuskisat ovat Puolassa. Siellä Suomea edustaa kaksi joukkuetta; miehet ja ensimmäistä kertaa kokonaan naisista koostuva joukkue.