Sunnuntain ja maanantain välinen yö taikoi läntiseen Suomeen valkoisen maan – huhtikuun lopussa. Osa ihmisistä ehti jo säikähtää, kuinka käy vilkkaasti liihotelleille perhosille.

23.2.2015 Ahvenlammella kuvattu perhonen

 

Perhoset saattavat herätä horroksestaan kesken talvenkin, jos on poikkeuksellisen lämmintä. Tämä yksilö kuvattiin Lappeenrannassa helmikuussa 2015.

 

Perhoset eivät ota nokkiinsa takatalvesta, vakuuttaa biologi Pekka Käär Turun biologisesta museosta.

– Vaihtolämpöisinä eläiminä ne eivät ole moksiskaan pienestä, muutamankin päivän mittaisesta kylmästä jaksosta, Käär sanoo.

Kun on kylmää, perhoset ovat lepotilassa eivätkä juuri käytä energiaa. Siksi perhosille ei tule myöskään tarvetta lähteä ravinnonhakuun.

Kylmä kesä pahempi

Takatalvea suurempi haitta perhosille on kylmä ja sateinen kesä. Silloin perhoset eivät pääse lisääntymisaikanaan liikkeelle.

– Se saattaa heikentää ravinnon ottoa ja lisääntymistä ja näkyä seuraavina vuosina yksilömäärissä, Pekka Käär sanoo.

Keväällä liikkuvat päiväperhoset ja etenkin yökköset ovat sopeutuneet elämään varsin kylmissä olosuhteissa. Hyönteisillä on elimistössään sellaisia kemikaaleja, jotka estävät solujen jäätymisen ja sitä kautta solujen rikkoutumisen.

– Vaihtolämpöisillä eläimillä pitää olla monenlaista sopeumaa, jos ne ovat liikkeellä sekä plus- että miinuskeleillä, Käär sanoo.