Kuva
 
Artistin näkemys avaruusteleskooppi Kepleristä.
 
 

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan avaruusteleskooppi Kepler on asettunut hätätilaan. Hätätila-asentoon siirtyminen havaittiin viime torstaina, kun Kepleriin otettiin yhteyttä, ja Nasa tiedotti asiasta viikonloppuna.

Nasan mukaan hätätila on Keplerin matalin toiminnallinen taso, joka kuluttaa paljon polttoainetta ja tähtää ensisijaisesti toimintojen palauttamiseen. Vielä huhtikuun 4. päivänä, jolloin teleskooppiin edellisen kerran oltiin yhteydessä, se oli toimintakykyinen. Täyden liikuntakykynsä se on menettänyt jo aiemmin, mutta se on kyennyt jatkamaan eksoplaneettojen eli oman aurinkokuntamme ulkopuolisten planeettojen etsintää.

 

Nasan tiedotteen mukaan Kepler on lähes 75 miljoonan mailin eli yli 120 miljoonan kilometrin päässä Maasta. Tämän vuoksi kommunikaatio sen kanssa on hidasta ja jopa valon nopeudella siirtyvän signaalin matka Kepleristä Maahan ja takaisin kestää 13 minuuttia.

 

Avaruusteleskooppi on etsinyt eksoplaneettoja vuodesta 2009 lähtien. Vuonna 2014, menetettyään sitä ennen kaksi neljästä suuntaukseen käytettävästä reaktiopyörästään, se aloitti uuden missionsa yhdistäen eksoplaneettojen etsinnän muun muassa nuorten tähtien tutkimukseen.