Osa linnuista pesii jo kovaa vauhtia, ja lisää pesueita tulee kevään edetessä. Linnuille se merkitsee kovaa ponnistusta. Olosuhteiden vaatiessa jotkut lintuemot eivät kuitenkaan epäröi tehdä valintoja poikastensa suhteen. Jos ruuan hankkiminen kaikille on liian työlästä, se ruokkii vain vahvimmat.

Huuhkaja

 

Huuhkaja. 

 

Ihmisvanhempien on vaikea kestää nälkäisen lapsen itkua. Lintujen on kuitenkin ollut pakko oppia sulkemaan korvansa toisten poikasten huudolta.

Linnulle poikasen kasvattaminen lentokykyiseksi on samanlainen ponnistus kuin ihmiselle Tour de France -kilpailu. Maailman rankimmassa pyöräkilpailussa on poljettava yli kolmetuhatta kilometriä. Joskus vaatimus on linnulle niin kova, että on tärkeämpää kasvattaa lentokykyiseksi edes yksi poikanen, vaikka se merkitsisi heikommille poikasille nääntymistä nälkään.

Mikä sitten saa linnun tekemään ihmisen näkökulmasta vaikean päätöksen? Vastaus voi löytyä Oxfordin yliopiston tutkijoilta, jotka julkaisivat viime syksynä Nature Communications -sivustolla laajan selvityksen 143 lintulajin käyttäytymisestä. Selvitys pohjautuu lukuisiin tutkimuksiin linnuista eri ympäristöissä.

Millä perusteella osa saa kuolla?

Valinta perustuu ravinnon määrään ja lajiominaisuuksiin. Jotkut lintulajit voivat kovina aikoina jättää pienimmät poikaset ruokkimatta, vaikka nämä vaatisivat ruokaa isompia äänekkäämmin. Sen sijaan, jos ruokaa on hyvin saatavilla, pienet poikaset ovat etusijalla. Poikasille valikoivasti annettavat ruoka-annokset siis liittyvät ympäröiviin olosuhteisiin.

BirdLife Suomen tiedottaja ja Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved sanoo, että ilmiö on tuttu Suomessakin pesivillä linnuilla. Hänen mukaansa valikointi on kaikkein selkeintä päiväpetolinnuilla ja pöllöillä.

– Ne tyypillisesti munivat enemmän kuin poikasia lähtee lentoon. Ravintotilanteen mukaan emot ruokkivat vahvimpia ja pienemmät jäävät toisten ruuaksi.

Lisäksi muun muassa huuhkajan poikaset kuoriutuvat eri aikaan, ja ravintotilanteen heiketessä nuoremmat jäävät helposti vanhempien jalkoihin, Södersved sanoo. Tänä vuonna näyttää siltä, että myyriä on niukasti.

"Petolinnut ja pöllöt tyypillisesti munivat enemmän kuin poikasia lähtee lentoon.

– Jan Södersved

Varpuslinnuilla vastaavasti pesintä sujuu niin, että emo ruokkii niitä, jotka aktiivisimmin kerjäävät.

– Jos ravintotilanne on huono, heikoimmat ei enää jaksa kerjätä, eivätkä ne saa enää emojen huomiota, Södersved sanoo. 

Eri lajit käyttäyvät eri tavalla. Oxfordin yliopiston tutkijoiden mukaan esimerkiksi Pohjois-Amerikassa pesivä kelopääsky yleensä suosii eniten ruokaa kerjäävää poikasta. Sen sijaan joidenkin lajien emot taas suosivat ruokinnassa isokokoisia poikasiaan, vaikka nämä eivät edes kerjäisi ruokaa. On myös lajeja, joiden isokokoiset poikaset kerjäävät eniten ruokaa ja myös saavat eniten suupaloja.

Olosuhteiden kiristyessä emo voi kiinnittää huomiota poikasen suun väriin, koska se on merkki elinvoimasta. Södersvedin mukaan poikasen suu toimii ärsykkeenä emolle.

– Heikko poikanen ei enää jaksa aukoa kitaansa, eikä emo enää huomaa sitä.

Osa pesii jo

BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved kertoo, että käpylinnut ovat aloittaneet pesinnän jo helmikuussa, ja pöllötkin jo munivat. Poikasia on myös viherpeipolla ja merikotkalla.

Pääosa linnuista aloittaa kuitenkin myöhemmin. Tämänhetkisen arvion mukaan ainakin myyriä syöville linnuille tulee tiukat ajat.