Alankomaissa ilkivaltaa tekevät tai häiriönä olevat lennokit saavat nyt varoa yllättävästä suunnasta – ylhäältä – iskevää uhkaa. Alankomaiden poliisi kouluttaa kotkia hyökkäämään lennokkien kimppuun, ja ne näyttävät hallitsevan homman hyvin.

Höyhenpeitteinen erikoispoliisi voi kuulostaa vitsiltä, mutta se on silkkaa totta.

Alankomaissa on koulutettu kotkia hyökkäämään lennokkien kimppuun, jos ne häiritsevät ilmatilaa, uhkaavat lentokenttien turvallisuutta tai vaikkapa vakoilevat.

"Ihmiset pitävät tätä urbaanilegendana, mutta menetelmä on osoittautunut tehokkaaksi", kertoi Alankomaiden poliisin tiedottaja Dennis Janus Reutersille.
 

Kotkat tepsivät parhaiten lennokkeihin

Lennokkiharrastus on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti niin, että Alankomaiden poliisin on ollut pakko tehdä asialle jotain.

Lennokkeja eksyy usein lentokenttäalueelle häiritsemään lentoliikennettä, ja ne ovat vaaraksi jalankulkijoille, kun liian innokkaat lennättäjät hakevat parhaita kuvakulmia teräväpiirtovideoihinsa.

Alankomaiden poliisi on siksi kokeillut erilaisia keinoja niiden eliminoimiseen. Poliisi on ampunut niitä alas tai häirinnyt ohjausignaaleja niin, että se on saanut ne haltuunsa, mutta mikään keino ei ole osoittautunut niin tehokkaaksi kuin kotkat.
 

Lennokeista tulee romua

Kotkakomppania on vielä testausvaiheessa, ja muutama ongelma on vielä ratkaistava ennen kuin kotkat pääsevät aktiivipalvelukseen.

Ensinnäkin pohdittavana on kotkien oma turvallisuus. Ne kykenevät kynsillään kyllä hallitsemaan pienempiä lennokkeja, mutta ei ole vielä kokeiltu, miten ne selviävät isommista, ammattilaiskäyttöön tarkoitetuista lennokkimalleista.

Sitten on vielä taloudellinen kysymys:

"Ongelmana on se, että ne [kotkat] tuhoavat pienet lennokit," kertoo Sjoerd Hoogendoorn kotkia kouluttavasta turvallisuusalan Guard from Above -yrityksestä.

"Kotkien testaus tulee kalliiksi", hän toteaa.

Alankomaiden poliisi tekee lopullisen päätöksen petolintuosaston perustamisesta vuoden loppuun mennessä.