Satatuhatta rekisteröityä uutta linnunpönttöä reilussa viikossa on enemmän kuin kukaan olisi uskonut.

Rakennustarvikkeet siistissä ojennuksessa.

 

Rakennustarvikkeet siistissä ojennuksessa.

 

Miljoonan linnunpöntön tavoite on taas yhtä sataatuhatta pönttöä lähempänä. Suomalaiset rekisteröivät reilun viikon aikana useita kymmeniä tuhansia pönttöjä. Nyt listoilla on yhteensä 612 204 pönttöä. Puolen miljoonan pöntön raja meni rikki vain yhdeksän päivää sitten.

Idean isä, toimittaja Juha Laaksonen hykertelee tyytyväisenä ja toivoo lisää. Erityisesti hän kaipaa pönttöjä kottaraisille.

– Niitä voi laittaa viisi tai kuusi vierekkäisiin puihin, kun kottarainen kerran tykkää pesiä ryhmässä, Laaksonen kertoo.

Samalla hän muistuttaa pönttöasiantuntijoiden neuvosta, jonka mukaan kottaraiselle tarkoitetun pöntön suuaukko kannattaa jättää vain 46 millimetrin suuruiseksi, jos alueella pyörii oravia.

– Noin pienestä reiästä orava ei pääse sisään, Laaksonen muistuttaa.

Jos alueella ei ole oravia, voi reikä olla sen 48 millimetriä tai jopa vähän suurempikin.

Eniten pönttöjä on nyt Kouvolassa, 13 253. Seuraavina listalla ovat Hämeenlinna ja Joensuu. Myös salolaiset ovat puhkaisseet 10 000 pöntön rajan.

Ylen kampanjan tavoitteena on saada suomalaiset tekemään miljoona pönttöä kolopesijöille. Rekisteriin pääsee rakentamalla linnuille kokonaan uuden kodin tai korjaamalla ja putsaamalla vanhan pesimäkuntoiseksi. Projekti kestää aina toukokuuhun 2017 saakka.