Vostotshnyin avaruuskeskus.

 

Venäjän avaruusjärjestö Roscosmos on laukaissut ensimmäisen raketin Vostotšnyin kosmodromista, kertoo Verge.

Venäjä laukaisi tällä viikolla Sojuz-2.1a-kantoraketin uudesta avaruuskeskuksesta. Ulkomaiset mediat eivät päässeet seuraamaan tapausta ollenkaan. Ainut paikalla ollut venäläinen tv-yhtiö joutui seuraamaan laukaisua kilometrien päästä. Kuvassa näkyi ilmassa lentävä raketti, joten varsinainen laukaisu ei päätynyt kuvaan.

Uusi avaruuskeskus on vaatinut tuhansia rakentajia ja miljardeja dollareita. Keskuksessa on useita laukaisualustoja, juna-asema, lennonjohto sekä kokoonpanolinja raketeille.

Tähän asti Venäjä on laukaissut raketteja Baikonurin kosmodromista, joka on entisen Neuvostoliiton alueella Kazakstanissa. Venäjä on maksanut avaruuskeskuksen käytöstä vuokraa 115 miljoonaa dollaria vuodessa.

Noustessaan valtaan presidentti Vladimir Putin korosti, että Venäjällä pitää olla oma avaruuskeskus. Rakennustyöt alkoivat vuonna 2011. Työt viivästyivät vuosilla korruption, huonon johtamisen ja viivästysten vuoksi. Ajoittain 5 900 työntekijää ei saanut palkkaa.

Avaruuskeskusta on pidetty Putinin lempilapsena, ja hän itse oli seuraamassa raketin laukaisua Vostotšnyissä Kaakkois-Venäjällä. Tulevaisuudessa kosmodromilta laukaistaan yksi raketti vuodessa. Baikonur on vuokrattu Venäjän käyttöön vuoteen 2050 asti.