lauantai, 30. huhtikuu 2016

Ranskalaislapsilla terveempi suhde alkoholiin? – Tutkimus: jo 12-kuinen tietää oman ruokakulttuurinsa

 

Tutkimus osoittaa, että tunnistamme oman kulttuurimme ruoat jo 12-kuisina, uutisoi The New York Times.

Cornellin yliopiston tutkijatiimi osoitti, että jo vauvat tietävät, mitkä ruoat kuuluvat heidän kulttuurinsa.

Tutkimusta tehtiin amerikkalaisilla vauvoilla. Heille tarjottiin ruokia kahdella kielellä – englanniksi ja ranskaksi. Kun ruokia annettiin toisen kerran, vauvat valitsivat äidinkielenään englantia puhuvilta tulleen syötävän.

Vauvat siis sopeutuvat ympäröivään ruokakulttuuriin jo pieninä.

Alkoholioppia lapsille?

Tutkimusta voi ehkä jossain määrin soveltaa myös alkoholiin. Vaikka lapsi ei joisikaan, hän oppii jo pienenä, miten alkoholia käytetään omassa kulttuurissa. Hän näkee, juodaanko juomia ruoan kanssa vai juhlissa.

Alkoholikulttuuri elää parhaillaan mielenkiintoisia aikoja, koska toisissa maissa korkeakoulukampuksilla juodaan yhä enemmän humalahakuisesti. Samaan aikaan Italiassa keskustellaan siitä, pitäisikö viinikasvatusta tarjota jo peruskoulussa. Italian senaattori ehdotti viime kuussa, että lapsille opetettaisiin viinitietoutta tunnin verran viikossa.

Toiset tutkimukset ovat osoittaneet, että alkoholiin totutteleminen pienestä pitäen johtaa herkemmin alkoholiongelmiin, mutta toisaalta viinimaissa, kuten Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa, lapsetkin saavat pieniä lasillisia ruoan kanssa, ja näissä maissa alkoholisoitumisriski on selvästi pienempi kuin muualla.

Tutkijat pohtivat nyt, voiko pelkkä asenneilmapiiri vaikuttaa siihen, kuinka herkästi ihmisille muodostuu alkoholiongelmia.

Ainakin Cornellin yliopistolla mietitään, johtaako parempi viinituntemus siihen, että opiskelijat juovat vähemmän.