sandaalit hiekalla
 
 

Tässä artikkelissa ei puhuta halaistua sanaa hiilareista, protskuista eikä hyvistä tai huonoista rasvoista. Kaikki lähtee syömisestä kyllä, mutta tällä kertaa keskiössä ei ole, mitä syöt, vaan miten syöt. Kaikki artikkelin vinkit perustuvat tieteellisiin tutkimuksiin ja jos niihin on uskomista, näillä keinoin opit syömään vähemmän. Tervetuloa kesä 2016!

Katso itseäsi peilistä, kun syöt!

Onko epäterveellinen ruoka mielestäsi herkullista, mutta podet huonoa omaatuntoa sen syömisestä? Tuore yhdysvaltalaistutkimus kannustaa sinua käyttämään tätä hyväksesi.

Keski-Floridan yliopiston tekemässä tutkimuksessa koehenkilöt saivat valita, ottavatko jälkiruoaksi suklaakakkua vai hedelmäsalaattia. Tämän jälkeen koehenkilöt jaettiin kahtia niin, että osa söi jälkiruoan huoneessa, jossa he syödessään koko ajan näkivät itsensä peilistä.

Epäterveelliseksi mielletty suklaakakku ei maistunut peilin edessä yhtä hyvälle kuin ilman peiliä. Terveelliseksi mielletyn hedelmäsalaatin makuun olosuhteet eivät vaikuttaneet. Tutkijat vetivät tästä sen johtopäätöksen, että peili saa meidät vahtimaan syömisiämme silloin, kun syömme kiellettyjä herkkuja. Jos siis haluat rajoittaa herkutteluasi, tee se peilin edessä!

 

aurinkoinen laituri trooppiseen mereen
 
 

Älä ajattele, että lautasellasi on terveysruokaa!

Jos kuvittelet, että ruoka on terveellistä, syöt sitä enemmän. Näin väittää tuore tutkimus, jossa koehenkilöt saivat syödä niin paljon popcornia kuin halusivat. Jos koehenkilöille sanottiin, että popcornit ovat terveyspopcorneja, he söivät niitä kolme kertaa enemmän kuin tavallisia! Tutkijoiden mukaan ihmiset syövät terveellisenä pidettyä ruokaa enemmän, koska tiedostamattaan ajattelevat, että se ei ole kovin täyttävää.

Sanoilla on yllättävän suuri vaikutus. Saman tutkimuksen toisessa koeasetelmassa koehenkilöille tarjoiltiin keksejä. Keksit pysyivät koko ajan samoina, mutta jos niitä kutsuttiin terveyskekseiksi, koehenkilöt kokivat ne vähemmän täyttäviksi kuin tavalliset keksit. Koehenkilöt jotka söivät terveyskeksejä, olivat 45 minuuttia syömisen jälkeen nälkäisempiä kuin tavallisen, epäterveelliseksi herkuksi mielletyn keksin syöneet koehenkilöt.

Syö pimeässä tai silmät sidottuna!

Saksalaistutkimuksessa koehenkilöt laitettiin syömään jäätelöä silmät sidottuina. Kun koehenkilöt eivät nähneet annosta, he kuvittelivat syöneensä lähes tuplana sen, mitä he todellisuudessa söivät. Eikä jäätelö myöskään maistunut yhtä hyvältä silmät sidottuna!

Koehenkilöt, jotka söivät jäätelöä silmät sidottuna, söivät sitä vähemmän kuin koehenkilöt, jotka näkivät jäätelöannoksen. Tutkijat selittivät, että silmät sidottuna koehenkilöt kuuntelivat kehonsa viestejä siitä, milloin vatsa on täynnä, ja uskoivat tähän, eivätkä ajatelleet, että vatsa on täynnä vasta, kun lautanen on tyhjä.

Jos siis haluat pudottaa painoa ennen kesää, niin älä syö silmilläsi!

 

lokkeja lentää meren rannalla kesällä
 
 

Kuuntele syömisääniäsi!

Viime vuosina on puhuttu paljon mindfulness-menetelmästä ja siihen liittyvästä tietoisesta syömisestä. Tuoreen tutkimuksen mukaan se voi olla myös toimiva tapa syödä vähemmän. Syömisestä syntyvät äänet ovat nimittäin tärkeitä vihjeitä, jotka kertovat meille, milloin olemme syöneet tarpeeksi.

Tutkimuksessa huomattiin, että koehenkilöt, jotka kuuntelivat muita ääniä syödessään, söivät ruokaa reilusti enemmän kuin koehenkilöt, joilla ei ollut muita ääniärsykkeitä. Kuulokkeet pois korvista, musiikki seis ja televisio kiinni, jos haluat syödä vähemmän!

Syö haarukalla, älä lusikalla!

Ruokailuvälineillä on niilläkin väliä! Kun amerikkalaistutkimuksessa koehenkilöt laitettiin syömään kakkua jälkiruokalusikalla tai -haarukalla, lusikalla syöneet arvioivat kakun paljon kevyemmäksi kuin haarukalla syöneet. Lusikalla syöneet halusivat myös syödä kakkua enemmän kuin haarukalla syöneet.

Jos siis haluat selvitä kakkukimarasta mahdollisimman vähällä, valitse jälkiruokahaarukka!

 

varpaat kelluvat turkoosissa merivedessä
 
 

Huijaa itseäsi!

Japanilainen tutkija Takuji Narumi on huomannut, että ihmisten makuaistia – ja sitä kautta myös ruokahalua – voidaan huijata. Jos esimerkiksi juoman väriä muutetaan kesken juomisen – jopa useita kertoja peräkkäin – juoman makukin muuttuu. Tällainen illuusio onnistuu virtuaalilasien avulla.

Narumi on osoittanut myös, että virtuaalilaseilla voidaan huijata ihmisiä syömään vähemmän. Jos koehenkilö näkee keksin suurempana kuin se oikeasti on, niitä syödään vähemmän.

Aistien huijaaminen virtuaalilaseilla ei ole mattimeikäläisen puuhaa, mutta saman illuusion voi tehdä ilman teknologisia kikkoja, ihan kotikonstein. Sama annos näyttää nimittäin pienellä lautasella suuremmalta kuin suurella lautasella. Selitys on ns. Delboeufin illuusio, jossa kaksi samankokoista muotoa näyttää erikokoisilta riippuen siitä, minkä kokoinen ympyrä niiden ympärille piirretään.

 

paljaat jalat rantahietikolla vesirajassa