keskiviikko, 20. huhtikuu 2016

Robotit tulevat: Hoitaja Sophia on ”vastustamaton” – EDGARia voi ohjata maapallon toiselta puolelta

sophia_robotti_-630x400.jpg

 

Etäläsnäoloon perustuvat robotit matkivat käyttäjänsä kasvonilmeitä ja ruumiinliikkeitä.

Monet ajattelevat, että ihmismäiset robotit ovat pelottavia. Robottialan asiantuntijat ovat kuitenkin varmoja, että tulevaisuudessa niin kutsutut sosiaaliset robotit työskentelevät ihmisen kanssa rinnakkain ja muodostavat ihmisten kanssa myös suhteita.

Ihmismäisten robottien kategoriassa ehkä pisimmälle on kirinyt yhdysvaltalainen Hanson Robotics. Se ilmoittaa tuovansa markkinoille kaikkein vastustamattomimman, kiehtovimman ja eniten ihmisen kaltaisen robotin.

Sophiaksi nimetty robotti kykenee kehittelijöiden mukaan luomaan syvän ja luottamuksellisen suhteen ihmisen kanssa. Yhtenä visuaalisena esikuvana Sophialle on toiminut näyttelijä Audrey Hepburn.

 

 

Sophialla on silmissään kamerat, jotka mahdollistavat sille kasvojen näkemisen ja silmäkontaktin ihmisen kanssa.

Robotin elävältä vaikuttava iho on valmistettu patentoidusta silikonista. Sophia kykenee yli 60 erilaiseen kasvojen ilmeeseen – tämän kyvyn avulla se voi reagoida kasvoillaan tilanteen mukaisesti.

Sophia ymmärtää puhetta, ja muistinsa avulla se tietää, mitä on sanottu aiemmissa keskusteluissa. Se tulee fiksummaksi ollessaan kanssakäymisessä ihmisten kanssa.

Kehittelijöiden mukaan Sophia-robotti voisi toimia tulevaisuudessa muun muassa terveydenhoidossa, koulutuksessa ja asiakaspalvelutehtävissä.

Hanson Roboticsin perustaja David Hanson uskoo, että 20 vuoden päästä sosiaaliset robotit kävelevät ja pelaavat ihmisten parissa sekä auttavat ihmisiä.

”Tekoäly kehittyy siihen pisteeseen, että robotit todella ovat ystäviämme”, Hanson sanoo.

”Ei tavalla, joka epäinhimillistää meitä, vaan tavalla, joka uudistaa ihmisyyttämme – se vähentää etäisyyttä ihmisten välillä sekä yhdistää ihmisiä ja robotteja.”

 

Ihmismäisten robottien kehittelyssä etulinjassa kulkee myös japanilainen Hiroshi Ishiguro Laboratories. Se kutsuu robottejaan nimellä ”geminoidi” (latinan sana gemini tarkoittaa kaksosta).

Geminoidien kasvoissa on useita pieniä laitteita, jotka kopioivat robottia ohjaavan ihmisen kasvolihasten liikkeitä. Tämä auttaa geminoideja ilmaisemaan erilaisia mielentiloja ihmisten tapaan.

Video: Geminoidi

 

Pääsuunnittelija Hiroshi Ishiguron testi osoitti, että 80 prosenttia ihmisistä tervehti hänen näköistään geminoidia luullen sen olevan oikea ihminen.

Ihmistä muistuttavat geminoidit sopivat Ishiguron mukaan esimerkiksi hotellien vastaanottoon, museoihin, turistien opaskiertueille sekä kieltenopettajiksi.

Ishiguro huomauttaa, että ihmiset eivät eroa loppuen lopuksi niin paljon roboteista kuin yleisesti ajatellaan.

”Me olemme vain itsenäisempiä ja älykkäämpiä – se siitä.”

 

Uusimpien robottien yksi erityisominaisuuksista on etäläsnäolo. Singaporelaisen Nanyangin Teknillisessä yliopistossa on kehitetty EDGAR-niminen robotti, jota voi kauko-ohjata vaikka toiselta puolelta maapalloa.

Erityislaatuisen webbikameran avulla käyttäjän kasvojen liikkeet välittyvät reaaliaikaisesti EDGARille. Robotti kykenee myös jäljittelemään käyttäjän ylävartalon liikkeitä.

 

EDGAR esittää itsenäisesti sille toimitettuja puheita. Lisäksi se seuraa automaattisesti ihmisten keskusteluja ja voi antaa informatiivisia sekä nokkelia vastauksia ihmisten kysymyksiin.

Kehittelijät kertovat, että EDGARin tapainen robotti sopisi erinomaisesti palvelemaan julkisiin tiloihin, kuten ostoskeskuksiin ja nähtävyyksien pariin.