lauantai, 2. huhtikuu 2016

Ruoki oikein suolistosi bakteereja – ja sydämesi voi paremmin

RCA_atherosclerosis-630x400.jpg

 

Mikroskooppikuva ahtautuneesta valtimosta.

Ruonasulatuskanavan bakteerit vaikuttavat myös veren rasva-arvoihin.

Kun estää haitallisia reaktioita suolistossa, voi suojautua sydänsairauksilta.

Suolistobakteerit hajottavat elimistölle välttämätöntä ravintoainetta, koliinia. Samaan aikaan syntyy yhdisteitä, jotka kovettavat valtimoita. Koliinia on runsaasti erityisesti lihassa ja kanamunissa.

Cell-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ilmeni, että hiirille annetulla DMB-nimisellä lääkkeellä – jota löytyy luonnostaan oliiviöljyistä ja punaviinistä – voitiin ehkäistä suolistomikrobeja tuottamasta haitallisia kemikaaleja ja siten ehkäistä myös valtimoihin kohdistuvia vahinkoja.

Jotkut bakteerit, joita löytyy sekä hiiriltä että ihmisiltä, muuntavat koliinin trimetyyliamiiniksi (TMA). TMA puolestaan muuttuu maksassa yhdisteeksi, joka aiheuttaa valtimotukoksia.

DMB estää eräitä entsyymejä, joita mikrobit käyttävät muuntaessaan koliinia TMA:ksi.

Hiirille, joiden juomavedessä oli DMB:ta, kehittyi verisuoniin vähemmän plakkia muodostavia kemikaaleja verrattuna niihin hiiriin, jotka eivät lääkettä saaneet.

Runsaasti koliinia sisältävä ruokavalio aiheutti plakin muodostumista niiden hiirien valtimoissa, joilla oli geneettinen alttius valtimotukokseen. Mutta kun näitä hiiriä hoidettiin DMB:n avulla, ehkäisi se tutkijoiden mukaan täysin valtimoiden tukkeutumisen.

 

Lääke ei aiheuttanut haittavaikutuksia hiirillä neljän kuukauden hoitojakson aikana.

Tutkimusjohtaja Stanley Hazen kertoo, että kun manipuloi suolistobakteereja ilman, että tappaa niitä, voi myös minimoida riskin lääkkeille vastustuskykyisten bakteerien kehittymiselle.

Lääkärin ja mikrobiologin Martin J. Blaserin mukaan kyseessä on ”jännittävä menetelmä”, joka voi muuttaa tulevaisuuden lääketieteelliset hoidot.

Blaser huomauttaa, että tutkimus käsittelee erityisen tärkeää ja yleistä sairautta, ateroskleroosia, eli valtimokovettumatautia. Siinä verisuonien sisällä rakentuu rasvalaattoja, mikä lisää riskiä sydänkohtaukselle ja aivohalvaukselle.

Tutkijoiden tavoitteena on seuraavaksi kehittää lääkkeestä ihmisille soveltuva versio, joka on entistäkin tehokkaampi.

 

Ihmisen ruoansulatuskanavassa elävät bakteerit vaikuttavat oleellisesti painoon, veren rasva-arvoihin mukaan lukien kolesterolitasoihin, joilla puolestaan on merkittävä vaikutus sydänterveyteen.

Tämä selviää Circulation Research -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Se paljasti ensimmäistä kertaa, kuinka paljon ihmisten painoindeksi ja veren rasva-arvot voivat selittyä suolistobakteerien kautta.

Tutkijoiden mukaan suolistobakteerien kokonaisuus voi selittää neljä prosenttia hyvälaatuisen kolesterolitason (HDL:n) vaihtelusta, noin viisi prosenttia painoeroista ja noin kuusi prosenttia veren rasvojen vaihteluista. Tulokset pätivät huolimatta henkilön iästä, sukupuolesta ja geeneistä.

Kun ymmärtää, miten suoliston mikrobisto ohjaa veren rasvatasoja, tieto voi auttaa tutkijoita kehittämään hoitoja sydänsairauksien ehkäisyyn, selvittää tutkimusjohtaja Jingyuan Fu Groningenin yliopistosta. Hoidoissa lääkkeiden kohteena olisivat nimenomaan suoliston bakteerit.