Taiteilijan näkemys 10 maapallon massaisesta Planeetta yhdeksästä aurinkokuntamme ulkopuolella.

Kilpajuoksu on meneillään kaukana aurinkokunnan laidoilla mahdollisesti kiertävän yhdeksännen planeetan havaitsemiseksi. Scientific Americanin mukaan tutkijayhteisö on saanut vihjeen, joka saattaa nopeuttaa kohteen löytymistä.

Agnès Fienga Ranskan Côte d’Azurin observatoriosta päätti kollegoineen katsoa, voisiko tänä vuonna mallinnettu Planeetta yhdeksän selittää Cassini-luotaimen Saturnuksen radassa havaitsemat mahdolliset anomaliat.

Periaatteessa Konstantin Batyginin ja Mike Brownin ennustama suuri planeetta saattaisi vaikuttaa Saturnukseen rataan havaittavissa määrin, mikäli se ylipäätään on olemassa.

Vaikka Fienga itse ei vielä ole valmis allekirjoittamaan, että Planeetta yhdeksän näkyy Saturnuksen radassa, tutkijayhteisössä selvitystä on arvostettu. "Se on loistava analyysi", sanoo Greg Laughlin, joka ei ollut mukana tutkimuksessa.

Scientific Americanin mukaan Fiengan ryhmän tulokset suosivat kohteen sijaintia Valaskalan tähdistössä 15 kertaa Plutoa kauempana Auringosta.

Cassini-luotaimen tiimi ei ole innoissaan muun muassa Scientific Americanin tulkinnoista. He kiistävät, että Saturnuksen radassa näkyisi kohinatason ylittävää poikkeamaa, joka puolestaan heijastuisi luotaimen radassa.

Nasan tiedotteen kritiikki on erityisesti suunnattu ranskalaisten tutkimuksesta julkisuudessa tehtyihin yksinkertaistettuihin johtopäätöksiin.