Tilda-naaraskin on ollut valmistelemassa pesää munintaa ja haudontaa varten jo useita päiviä.

 

Tilda-naaraskin on ollut valmistelemassa pesää munintaa ja haudontaa varten jo useita päiviä.


 

Kalasääksipariskunta on kotiutunut muuttomatkoiltaan pesälleen Paraisten Seiliin.

Seilin kalasääksipariskuntaa pääsee tänä vuonna seuraamaan suorassa verkkolähetyksessä.

"Live-kuvaa lähettävä kamera saatiin talven aikana kuntoon", kertoo kameraa ylläpitävä Kari Mattila Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksesta.

Ensimmäinen, muutaman sekunnin välein päivittyvää kuvaa lähettävä nettikamera pesälle asennettiin vuonna 2006.

Viime kesänä sääksipariskunnan elämää seurasi Mattilan mukaan noin 20 000–30 000 kävijää kuukaudessa. Tältä keväältä katsojien määristä ei vielä ole lukuja käytettävissä.

Sääksipariskunnan koiras, joka pesää seuraavien nettifoorumilla tunnetaan nimellä Vasuri, saapui huhtikuun alkupäivinä. Tilda-naaraskin on ollut valmistelemassa pesää munintaa ja haudontaa varten jo useita päiviä.

Ennen Tildan saapumista pesään koettiin dramatiikkaa, sillä pesään kävi tutustumassa useampikin naaras.

Parhaillaan pesäkameraa tarkkailevat odottavat, että ensimmäinen muna ilmestyisi sammalilla pehmustettuun pesään haudottavaksi melkein minä hetkenä tahansa.

Täksi kesäksi kameran ylläpitäjien oli tarkoitus saada pesälle myös mikrofoni, mutta sääksien saapuminen yllätti.

"Nyt seuraava mahdollisuus mikrofonin asentamiselle on siinä vaiheessa, kun kesän poikaset käydään rengastamassa", sanoo Mattila.

Mattila kertoo, että häntä itseään kiehtoo pesän seurannassa erityisesti jokakeväinen rakennusvaihe. "Vasuri on oikein kuuluisa suurista karahkoista, joita se tuo pesälle."

Seilin sääksenpesää on muutaman minuutin välein päivittyvän nettikameran kautta voinut seurata ympäri vuoden. Talvikaudella pesällä on silloin tällöin näkynyt variksia. Oma vaikuttavin bongaukseni on pesällä edellistalvena pistäytynyt merikotka.