Arkeologi Kevin Colls on vakuuttunut, että 1800-luvun huhu hautaan kajoamisesta ja Shakespearen kallon varastamisesta pitää paikkansa.

Shakespeare-vahanukke pitelee pääkalloa kohotetuissa käsissään.

 

Madame Tussaud'n vahakabinetti Saksassa Berliinissä esitteli uuden Shakespearensa viime syksynä. Pääkallo viittaa Hamlet-näytelmän kuuluisaan kohtaukseen, jossa Yorick-narrin kallo löytyy hautausmaalta ja muistuttaa elämän katoavaisuudesta.

 

Brittiarkeologit ovat luodanneet maailmankirjallisuuden suurmiehen William Shakespearen haudan maatutkalla ja päätyneet epäilemään, että hänen pääkallonsa on kateissa.

Vuonna 1616 kuollut Shakespeare on haudattuna kotikaupunkinsa Stratford-upon-Avonin Pyhän kolminaisuuden kirkkoon. Haudan luotausta johtaneen Staffordshiren yliopiston arkeologin Kevin Collsin mukaan haudan toisessa päässä on merkkejä korjailusta joskus hautajaisten jälkeen.

1800-luvun lopussa liikkeelle lähteneen huhun mukaan haudanryöstäjät olisivat avanneet haudan 1700-luvulla ja vieneet pääkallon. Huhua on pidetty perättämänä, mutta nyt se näyttää saaneen vahvistusta. Colls sanoo olevansa aivan vakuuttunut, ettei Shakespearen kallo ole Pyhän kolminaisuuden kirkossa.

Haudattiin ilman arkkua?

 

Good friend, for Jesus' sake forbear, to dig the dust enclosed here. Blessed be the man that spares these stones, And cursed be he that moves my bones

– Shakespearen hautakiven kaiverrus

Colls työtovereineen pyrki selvittämään myös toisen huhun todenperäisyyttä. Tuon tarinan mukaan Shakespearen kallo oli salaisessa kryptassa Worcestershiressa, runsaan 20 kilometrin päässä Stratfordista. Kallo löytyikin, mutta tutkimuksissa se osoittautui  kuuluneen iäkkäälle naiselle. 

Collsin työryhmä löysi Stratfordin Pyhän kolminaisuuden kirkosta myös Shakespearen vaimon Anne Hathawayn sekä tyttären ja vävyn haudat. Nekin ovat varsin matalia, vain metrin syvyisiä.

Shakespearen omaisten haudat eivät ole holvin lattian alla, vaan kirkon kuorissa. Nauloista tai muusta metallista ei näkynyt mitään merkkejä, joten tutkijat arvelevat, että ruumiita ei pantu arkkuihin vaan kiedottiin kankaisiin. Myös Shakespeare itse vaikuttaa haudatun samalla tavoin.

Toinen tutkija epäilee

Kaikki tutkijat eivät ole vakuuttuneita hautaryöstöstä, jolla spekuloiva tv-dokumentti lähetetään Britanniassa lauantaina.

Birminghamin yliopiston Shakespeare-insituutin johtajan Michael Dobsonin mukaan haudanryöstöhuhu on peräisin novellista, joka ilmestyi vuonna 1879. Vaikka kirjoittajan väite haudan mataluudesta osuu yksiin tutkatulosten kanssa, niin kyseessä on silti pelkkä yhteensattuma, Dobson uskoo.

– Kirjailijoiden hautojen ryöstely ei 1700-luvulla ollut suurta huutoa, hän lohkaisee.

Kirkkoherra suojelee hautarauhaa

Myöskään Pyhän kolminaisuuden kirkon kirkkoherra Patrick Taylor ei ole vakuuttunut todisteiden riittävyydestä, eikä hän salli haudan avaamista. Hautakiveen kaiverrettu tekstikin kieltää sen ja suorastaan uhkaa kirouksella.

– Aiomme edelleen kunnioittaa hautarauhaa Shakespearen toiveiden mukaisesti. Meidän on vain elettävä sen kanssa, ettemme täysin tiedä, mitä hautakiven alla on, Taylor sanoo.

Britanniassa ja ympäri maailmaa juhlitaan tänä vuonna Shakespearea monin suurin ja pienin menoin, koska hänen kuolemastaan tulee huhtikuussa kuluneeksi 400 vuotta. Juhlinnalla on lontoolaisen King's Collegen koordinoima verkkosivu