Tropiikin ilmasto kuumensi akut niin, että auringon energialla lentävä kone joutui pitämään kuukausien korjaustauon Hajaililla.

Kaksi iloista lentäjää kukkaseppeleet kaulassa ja sampanjapullo kädessä viittoilee lentokoneen edessä.

 

Lentäjät Andre Borschberg ja Bertrand Piccard saivat viime heinäkuussa kaulaansa leit, Havaijin perinteiset juhlaseppeleet, kun pisin osuus oli onnellisesti ohi. Sittemmin osoittautui, etteivät koneelle riittäneet viikkojen korjaukset, vaan niihin meni kahdeksan kuukautta.

Aurinkovoimalla lentävä Solar Impulse 2 -lentokone jatkaa maailmanympäryslentoaan tässä kuussa heti, kun sää sallii, kertoo hankkeen edustaja. Hänen mukaansa ensimmäinen mahdollinen lähtöpäivä on 15. huhtikuuta.

Määränpäänä on Yhdysvaltain länsirannikko, mutta tarkkaa kohdetta ei ole vielä päätetty. Nelipäiväinen lento saattaa viedä Los Angelesiin, mutta vaihtoehtoja ovat myös San Francisco ja Phoenix. Ratkaisu tehdään sään perusteella.

Koepyrähdys helmikuussa

Kone on viettänyt Havaijilla runsaat kahdeksan kuukautta, kun ennätyspitkä osuus Tyynenmeren poikki Japanista Havaijille osoittautui akuille liialliseksi ponnistukseksi tropiikin kuumuudessa.

Projektin tiedotteen mukaan kyseessä ei ollut tekninen vika tai heikkous, vaan virhearvio: trooppinen ilmasto nosti akkujen lämpötilaa yllättävästi. Akkujen jäähdyttäminen ei ollut viisi vuorokautta kestäneellä lennolla mahdollista.

Ainutlaatuisen lentokoneen varaosat eivät ole hyllytavaraa, joten korjaamiseen meni kuukausia. Helmikuussa tehty ensimmäinen koepyrähdys osoitti, että kone alkoi olla kunnossa.

Kaikki energia aurinkokennoista

Abu Dhabista Arabiemiraateista runsas vuosi sitten lähtenyt Solar Impulse on nyt miltei puolivälissä 35 000 kilometrin pituista matkaansa.

Sveitsiläiset lentäjät Bertrand Piccard ja Andre Borschberg taittavat matkaa vuorotellen yksin, koska ohjaamossa on tilaa vain yhdelle. Kun kone on ylittänyt Yhdysvallat, se suuntaa New Yorkista Atlantille.

Kone, jonka siipiväli on 72 metriä ja paino 2,3 tonnia, saa kaiken puhtinsa siipiensä 17 000 aurinkokennosta. Projektin tavoitteena on todistaa auringon antaman uusiutuvan energian mahdollisuuksista.