Kanamuna ja liha saavat suolistobakteerit tuottamaan ainetta, joka tekee verestä helpommin hyytyvää. Hyytymistä taas voi seurata sydämen veritulppa.

 

 
Veritulppa ei iske kuin salama kirkkaalta taivaalta, vaan siihen voivat johtaa myös suoliston tietyt biologiset prosessit, todetaan uudessa tutkimuksessa.

Trimetyyliamiinioksidi. Makustelepas sanaa.

Suolistobakteereille TMAO-lyhenteellä tunnettu aine maistuu hyvin. Ja nyt tutkijat ovat onnistuneet yhdistämään sen sydämessä ja verisuonissa muodostuviin veritulppiin.
 

Enemmän verihiutaleita – suurempi riski saada veritulppa

Uusi tutkimus, joka on tehty yli 4 000 potilaalla ja julkaistu Cell-aikakauslehdessä, osoittaa, että TMAO:n määrän lisääntyminen suolistossa kasvattaa verihiutaleiden tuotantoa elimistössä. Se puolestaan voi synnyttää vereen hyytymiä, jotka tukkivat suonen, eli seurauksena on veritulppa.

”Suolistomikrobit tuottavat ainetta, joka voi muuttaa verihiutaleiden tuotantoa ja kasvattaa riskiä saada sydämeen veritulppa”, toteaa tutkimusta johtanut tohtori Stanley Hazen Cleveland Clinicin tutkimussairaalasta Yhdysvalloista ScienceDaily-sivustolle.
 

Kananmuna ja punainen liha ovat veritulpparuokaa

Riskiä kasvattavat tietynlaista ravintoa hajottavat suolistobakteerit.

Kun suolistobakteerit hajottavat koliinia ja karnitiinia – joita esiintyy etenkin kananmunan keltuaisissa, soijassa ja punaisessa lihassa – ne tuottavat tavallista enemmän TMAO:ta.

Aiemmissa tutkimuksissa TMAO on jo yhdistetty kohonneeseen sydäntautiriskiin, ja nyt on saatu lisäksi selville, että trimetyyliamiinioksidilla on suora vaikutus myös elimistön verihiutaleiden tuotantoon – ja siten etenkin veritulppien syntyyn.
 

Joka neljännen kuoleman aiheuttaa veritulppa

Tutkijat toivovat, että uudet tulokset voisivat johtaa uusiin veritulppien hoitomuotoihin ja ravintotottumusten kohentumiseen.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat maailman kolmanneksi suurin tappaja sekä miesten että naisten tilastoissa, ja veritulppa aiheuttaa joka neljännen kuoleman maailmassa.

Veritulppa, valtimotauti, aivohalvaus…

Koska sydän- ja verisuonitaudit ovat iso ongelma, niihin pyritään kaikin keinoin kehittämään uusia hoitomenetelmiä.