Kuva

 

Manus-saaren matka oli siis tuloksellinen?

Valtaosa tieteelle tuntemattomista eläinlajeista on pienikokoisia. Kotoperäisen suuren rottalajin löytyminen suomalaisen nuoren tutkijan toimesta on upea uutinen ja toivottavasti kiinnittää ihmisten huomiota siihen, kuinka tuntematon luonnon monimuotoisuus vielä on, sanoo eläinmuseon esimies Ilari E. Sääksjärvi tiedotteessa.

– Turun yliopiston eläinmuseon tutkijat tekevät kenttätutkimuksia eri puolilla tropiikkia ja tieteelle tuntemattomia lajeja löytyy paljon. Uuden rotan löytäminen on tässä jatkumossa poikkeuksellisen merkittävä tapahtuma, yliopisto hehkuttaa.

Puhelimessa vaatimattoman kuuloinen Weijola toteaa itsekin tiedotteessa:

– Tyynenmeren saarilla on historian saatossa ollut paljon kotoperäisiä lajeja, joita ei elä missään muualla. Monet näistä lajeista ovat muuttuneet uhanalaisiksi tai kuolleet sukupuuttoon ihmisten ja heidän mukanaan kulkeutuneiden tulokaslajien takia. Tästä syystä kotoperäisen ja elinvoimaisen rottalajin löytyminen oli sekä tieteellisesti merkittävä että hyvin iloinen uutinen.

Weijolan löytämä rottalaji on pituudeltaan 26 cm, nenästä hännän alkuun mitattuna. Lajilla on lyhyt häntä ja pitkä, karkea karva. Weijola oli ennen matkaansa lukenut vanhoista luulöydöistä, joten hän osasi odottaa, että rottalaji voisi löytyä. Weijola kertoo, että samaan aikaan saarelle sattui muitakin tutkijoita, jotka selvittivät vuodelta 2002 peräisin olevia luita. Näistä luista Weijola ei ollut tietoinen.

– Teimme sitten yhteistyötä ja yhdistimme kaikki tietomme, Weijola kertoo.

Kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi rottalöydön arvostetussa Journal of Mammalogy -julkaisusarjassa.

Weijola suunnittelee nyt uutta matkaa Papua-Uuteen-Guineaan, mutta eri saarelle. Weijolan mukaan uusi matka voisi tulla kysymykseen ensi vuoden loppupuolella.

 

Kuva

 

Aiemmin tänä vuonna kerrottiin Valter Weijolan löytäneen myös uuden varaanilajin.