Ylikulutuspäivää jouduttavat Suomessa energiantuotannon ja liikenteen kasvihuonekaasupäästöt.

Satoja broilereita hallissa.

 

WWF:n mukaan esimerkiksi suomalainen sika ja broileri ovat osana maailman metsäkatoa.

 

Suomalaiset ylittivät luonnonvarojen kulutuksessa tänään maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja tämän vuoden aikana, kertoo Maailman luonnonsäätiö WWF.

Viime vuonna koko maailman ylikulutuspäivä oli 13. elokuuta. Jos kaikki maailman kansalaiset kuluttaisivat kuin suomalaiset, maailman ylikulutuspäivä olisi siis jo tänään sunnuntaina.

Suurin yksittäinen syy suomalaisten ylikulutukseen ovat energiantuotannon ja liikenteen kasvihuonekaasupäästöt. Päästöjä tuotetaan nopeammin kuin mitä esimerkiksi metsät ehtivät niitä sitoa.

Toiseksi merkittävin tekijä suomalaisten kulutuksessa on ruoantuotanto. WWF:n mukaan esimerkiksi suomalainen sika ja broileri ovat osana maailman metsäkatoa, koska niille syötettävä rehu sisältää soijaa, jota viljellään usein kestämättömästi sademetsiin raivatuilla alueilla.

Maailman ylikulutuspäivä on ajankohta, jona ihmisten luonnonvarojen kulutus ylittää laskennallisesti maapallon biokapasiteetin, eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä.

– Luonnon monimuotoisuus laskee matalan tulotason maissa huomattavasti nopeammin kuin rikkaammissa maissa. Luonnon antimet ovat usein ratkaisevan tärkeä osa köyhimpien ihmisten toimeentuloa, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo.

Ylikulutuspäivä on aikaistunut vuosi vuodelta. Tänä vuonna se on jälleen muutaman päivän edellisvuotta aiemmin.