Suonikohjujen modernit hoitomuodot ovat helpottaneet kohjuista kärsimistä ja vähentäneet leikkauksista johtuneita sairauspoissaoloja. Esimerkiksi lämpökatetrihoidoille on kysyntää, sillä aikuisikäisistä kolmanneksella ilmenee jonkinasteista laskimoiden vajaatoimintaa.

Suonikohjuja jaloissa

 

Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa, joka aiheuttaa turvotusta ja kipua.

Painon tunnetta jaloissa? Kipeitä kohtia lentomatkan aikana? Tummentumia tai ihottumaa? Saatat kärsiä laskimon vajaatoiminnan aiheuttamista suonikohjuista.

 

 

Suonikohjuja hoidetaan laserilla

 

Laskimoiden vajaatoiminta selvitetään ultraäänitutkimuksen avulla. 

 

Verisuonikirurgit alkoivat viime vuosikymmenen puolivälissä hoitaa miltei kansantaudiksi miellettäviä suonikohjuja muuten kuin leikkaamalla. Yleisimpiä menetelmiä on laserilla tehtävä lämpökatetrihoito paikallispuudutuksessa.

Hoidontarve ei lähde niinkään pintasuonien rumasta turpoamisesta vaan itse suonirungon kunnosta. Siksi hoitoa edeltää ultraäänitutkimus.

Verisuonikirurgian dosentin Pirkka Vikatmaan mukaan oireisiin suhtaudutaan vakavasti, mutta jos potilaalta ei ultralla löydy laskimoiden vajaatoimintaa, potilas ei pääse julkisen puolen hoitoon. Pelkkiä kosmeettisia haittoja voi hoidattaa omakustanteisesti yksityisklinikoilla.

Hoitosukan kautta lääkäriin

Suonikohjut eivät ole sinänsä riskitekijä esimerkiksi syvälaskimotulpille, mutta ei niistä turhaan kannata kärsiä. Ensimmäinen askel on hankkia alaraajojen paineisiin hoitosukka.

– Sukka ei paranna vaivaa eikä kohjuja, mutta se on vähän kuin kipulääke olkapään särkyyn. Syö lääkettä vähän aikaa, ja katso sitten, onko tarvetta mennä lääkäriin, Pirkka Vikatmaa kuvailee.

Mikäli verisuonikirurgi arvioi hoidon tarpeelliseksi, toimenpide maksaa julkisessa terveydenhuollossa potilaalle noin sata euroa. Ja ainakin HUSin alueella kirurgeilla on tapana, suonirungon hoidon lisäksi, poistaa näkyvät kohjut pienten pistoreikien kautta.

Yrityksiä yhä keveämpiin hoitoihin

 

 

Mekatroniikan opiskelijoiden kehittämä laite sovellettavaksi laskimonsisäiseen hoitoon.

 

Mekatroniikan opiskelijoiden kehittämä laite sovellettavaksi laskimonsisäiseen hoitoon.

 

Suonikohjujen yleisyys on antanut sysäyksen yhä uudenlaisten hoitomuotojen kehittelyyn. Eräs terveysteknologian tavoitteista on keventää hoitoa niin paljon, ettei potilas tarvitsisi edes paikallispuudutusta vastaanottotilan toimenpidepöydällä.

Aalto-yliopistossa ryhmä mekatroniikan opiskelijoita on kehitellyt vaihtoehtoista tapaa laskimonsisäiselle kovetushoidolle.

Konetekniikan opiskelija Valtteri Torppalan mukaan ryhmän mekanokemikaaliselle keksinnölle on keskeistä karkeapintainen pallokatetri. Sillä on määrä aikaansaada suonen sisäpinnan arpeutuminen ja suonen tukkiminen.

Opiskelijat ovat hakeneet innovaatiolle patenttia, ja tutkimusrahoitus mahdollistaisi jatkokehittelyn.

Suomessa kirurgit tuntevat suonikohjuille toistakymmentä hoitomuotoa, joista vain osan hyödyistä on tutkimuksin osoitettua näyttöä.