Maapallolle noin 2 miljardia vuotta sitten satanutta radioaktiivista isotooppia on nyt löytynyt myös Kuusta.

Todisteet noin 2 miljoonan vuoden takaisesta supernovasta galaktisessa naapurustossamme vankistuvat. Nyt räjähdyksestä kertovaa rauta-60-isotooppia on löydetty myös Kuusta.

Aiemmin tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa tätä isotooppia löydettiin meriemme pohjasta 1,7–3,2 miljoonaa vuotta vanhoista kerrostumista. Maapallon 4,6 miljardin vuoden ikää ajatellen kyse on hyvin tuoreesta tapahtumasta.

Merenpohjan sedimenteistä saatuja tuloksia pönkittävä uusi aineisto tuli esiin analysoimalla Apollo-astronauttien Kuusta tuomia näytteitä. Niissä ilmeni niin ikään epätavallisen suuri pitoisuus rauta-60-isotooppia eli tietynlaista rauta-atomia.

On mahdollista, että isotooppia syntyy myös kosmisten säteiden pommittaessa Kuun pintaa. "Se kattaisi kuitenkin vain hyvin pienen osan löydetystä rauta-60:stä", sanoo tutkimuksessa mukana ollut Gunther Korschinek. "Siksi oletamme, että sekä Maan ja Kuun näytteistä löytyvä rauta-60 on samasta lähteestä".

Koska Kuusta tuodut näytteet ovat parempia säilömään kosmisia tapahtumia kuin Maasta saadut, Kuu-näytteen avulla onnistuttiin myös määrittämään kuinka kaukana supernova oli. "Mittaukset vastaavat 300 valovuoden etäisyydellä räjähtänyttä supernovaa", Korschinek sanoo. "Tämä luku käy hyvin yksiin hiljattain Naturessa julkaistun teoreettisen arvion kanssa".