Runsaslumisen talven lähetessä loppuaan Lapissa jännitetään tulvia. Kaikki riippuu siitä, sulavatko lumet kerralla vai jaksottain. Suurtulvakin on mahdollinen, sanoo insinööri Jukka Kuoksa Lapin ELY-keskuksesta.

Veden pinta peittää melkein liikennekyltitkin.

 

Kemijoen tulvaa Rovaniemellä 2012.

Lumen vesiarvot ovat jonkun verran tavanomaista suuremmat Kemijoen, Ounasjoen ja Tornionjoen vesistöalueilla. Maaliskuun alussa tilanne näytti vielä paljon pahemmalta, kertoo insinööri Jukka Kuoksa Lapin ELY-keskuksesta.

– Maaliskuusta tuli lopulta varsin vähäsateinen ja se on tasannut tilannetta, Kuoksa sanoo. Viime päivien sateet eivät ole hänen mukaansa juuri tilannetta pahentaneet.

Kaikki on kuitenkin mahdollista ja viranomaiset seuraavat tilannetta tarkkana.

– Ounasjoen latvoilla tilanne on lumen vesiarvojen suhteen sama kuin vuonna 1993, jolloin Rovaniemen seudulla oli erittäin kovat tulvat. Suurtulva on hyvinkin mahdollinen, jos sulaminen tapahtuu yhdessä jaksossa ja sitten sataa vielä vettä päälle.

Jääpatojen syntymistä jokiin yritetään estää jääsahauksilla, jotka parhaillaan ovat menossa Tornionjoella. Simojoella sahaukset on sahattu. Ivalojoella, Kemijoella ja Ounasjoen yläosalla sahauksia ei tehdä heikkojen jäiden vuoksi lainkaan. Jääsaha painaa 10 tonnia ja vaatii alleen puoli metriä teräsjäätä.

Leutoja päiviä näyttäisi seuraavan kylmempi jakso ja Kuoksa ennakoi sulamisen ja mahdollisten tulvien ajoittuvan Etelä-Lapissa huhti-toukokuun vaihteeseen.