Oletko syntynyt keväällä vai syksyllä? Uuden tutkimuksen mukaan seikalla on merkitystä sille, puhkeaako sinulle allergia.

 

 
Brittiläisessä tutkimuksessa selvitettiin syntymäpäivän ja allergiariskin yhteyttä.

Nuha, aivastelu, silmien punoitus, hengitysvaikeudet, kutina ja tukkoinen nenä.

Allergia ei ole kivaa.

Nyt on selvinnyt, että syy ärsyttäviin oireisiin voi liittyä syntymäajankohtaan.

Syyslapsilta löytyi allergia

Brittiläisen Southamptonin yliopiston uusi tutkimus osoittaa, että syksyllä syntyneillä on suurempi riski kärsiä ihottumasta kuin kevätlapsilla.

Syys- ja talvilapsilla on myös kohonnut riski sairastua astmaan.

Tutkimuksessa kartoitettiin Wightsaarella asuvan 367 henkilön perimästä epigeneettisiä piirteitä. Koehenkilöt olivat syntyneet vuonna 1989–1990.

Epigeneettisillä piirteillä tarkoitetaan perimässä varsinaisen dna:n ulkopuolella tapahtuneita muutoksia. Ne voivat aktivoida tai passivoida dna:ssa olevia geenejä. Ne eivät muuta itse dna-jaksoa vaan vaikuttavat tapaan, jolla solu ”lukee" geenejä.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten suuri riski tutkituilla oli saada allergia ja oliko heillä ollut heinänuha, astma tai ihottumaa yhden, neljän, kymmenen ja 18 vuoden ikäisinä.

Dna-näytteiden perusteella tietyt epigeneettiset piirteet pystyttiin yhdistämään syntymävuodenaikaan.

Allergia ei ole ainoa tauti, johon syntymäpäivä vaikuttaa

Syntymäpäivällä ei ole merkitystä vain allergiariskille, vaan se vaikuttaa myös muihin sairauksiin.

Viime vuonna julkaistu New Yorkissa toimivan Columbian yliopiston tutkimus osoitti, että maaliskuussa syntyneillä oli kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Toisaalta maaliskuiset lapset olivat hyvin suojassa hengitystiesairauksilta. Lokakuussa syntyneillä tilanne oli päinvastainen.