Vuonna 1990 Voyager 1 -luotain otti Maasta kaukaisimman kuvan, joka on koskaan otettu. Siinä Maa näytti pelkältä siniseltä pisteeltä. Tuore tutkimus pitää Maan väriä ainutlaatuisena merkkinä elinkelpoisuudesta, kertoo Phys.org.

Sininen väri saattaa kieliä siitä, että taivaankappaleella on elämää. Tämä tieto kiinnostaa tähtitieteilijöitä, jotka etsivät elämää vieraista aurinkokunnista.

Johtava tutkija Joshua Krissansen-Totton Washingtonin yliopistosta pitää Maan väriä biogeenisenä merkkinä. Astrophysical Journalissa julkaistussa tutkimuksessa selitetään, miksi väri kertoo elämästä.

Maan ilmakehästä suurin osa on väritöntä typpeä. Tällainen ilmakehä sirottaa helposti sinistä valoa, mikä saa myös ilman ja meren siniseksi, vaikka ilma ja vesi ovat värittömiä.

Sen sijaan happi muodostaa näkyviä yhdisteitä Maassa, toisin kuin esimerkiksi Venuksessa, Jupiterissa, Saturnuksessa tai Saturnuksen kuussa Titanissa. Yhdisteiden muodostuminen Maassa johtuu mikrobiologisesta toiminnasta.

Mallinnuksen perusteella planeetan väri on luotettava merkki elämästä. Oletusta testattiin sekä todellisilla että tietokoneella simuloiduilla planeetoilla.

Maapallon spektri on toki monimutkaisempi kuin näkee paljaalla silmällä. Maa säteilee myös infrapunavaloa ja tiettyjä muita aallonpituuksia, joista syntyy ainutlaatuinen ”sormenjälki”.

Vieraista aurinkokunnista ei voida vielä etsiä Maan kaltaisia planeettoja spektrin perusteella, sillä nykyinen spektroskopia soveltuu lähinnä nuorten kaasujättiläisten havaitsemiseen.