Suomen keväiset pihat saattavat saada viikon alussa useammankin sentin lumipeitot. Puutarhan kevättöitä tuskin tarvitsee siirtää takatalven edeltä tuonnemmaksi, ainakaan eteläisemmässä Suomessa.

Harava ja lehtiä maassa.

 

 

Baltiasta leviää matalapaine Suomeen sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Ylen meteorologi Matti Huutonen sanoo, että se tuo mukaan sateita.

– Sademääriä on aika hankala arvioida. Enimmät kertymät ovat tuoreimmissa malleissa Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan suunnalla, mahdollisesti yli 10 cm, Huutonen kertoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi lounaisessa Suomessa sademäärien vaihtelu on suurta, koska sateet voivat olla niin lunta, räntää kuin vettäkin.

– Mutta kyllä silläkin suunnalla useamman sentin kertymään kannattaa varautua.

Puutarhahommia turha laittaa jäihin

Moni haluaa viettää keväisen viikonlopun kotipuutarhassa pihahommissa. Talven jäljiltä puutarhoissa riittää esimerkiksi kukkapenkkien siistimistä ja haravointia. Vanhoja istutuksia siistitään ja uusia suunnitellaan.

Puutarhahanskoja ei kannata iskeä naulaan edes mahdollisen takatalven edellä. Kauppiaspuutarhuri Mika Lassila yllyttää ihmisiä pihalle vaikka pipo päässä.

Ei se nurmikon siemen siellä miksikään mene eli siitä vaan! Siemen alkaa kyllä sitten aikanaan itää, kun ilmat lämpenevät.

– Mika Lassila

– Ei pienestä räntäsateesta monivuotisille kasveille mitään haittaa ole. Päinvastoin se vain kostuttaa maata. Jos nyt räntää taivaalta ropsuttaa, niin mennään pihalle ja nautitaan. Antaa tulla vaan! hän nauraa.

Myöskään vanhan nurmikon paikkauksiin tai kokonaan uuden nurmikon kylvämiseen ei ole esteitä, vaikka lähipäiville lumisadetta ennustettaisiinkin.

– Ei se nurmikon siemen siellä miksikään mene eli siitä vaan! Siemen alkaa kyllä sitten aikanaan itää, kun ilmat lämpenevät.

Haittaa pihakasveille voisi syntyä vasta, jos pakkasta tulisi kymmenkunta astetta. Lassila muistuttaa toki kiikuttamaan herkät kukkijat suojaan.

– Jos on jotain keväistä kukkivaa jo laittanut ulos, niin onhan ne parempi siirtää turvaan.

Kauppiaspuutarhuri Lassila suhtautuu iloisen kepeästi annettuihin sääennusteisiin.

– Seuraan useampia ennusteita ja siellä näkyy tuleville päiville vähän kaikenlaista eli räntää, vettä ja ukkosia. Ei pidä panikoida pikkuasioiden takia, kun meillä on paljon muitakin murheita, hän nauraa.