mads.gif

 

Tutkijat ovat kehittäneet kameran, joka näyttää, miltä fluorisoivat hait ja muut merenelävät näyttävät toisten haiden silmin.

Kalat ja kilpikonnat eivät ole itsevalaisevia kiiltomatojen tapaan. Niiden kohdalla bioluminesenssi toimii niin, että ihon molekyylit imevät sinistä valoa ja heijastavat sen vihreänä, punaisena tai oranssina.

New Yorkin yliopiston biologi David Gruber halusi selvittää tutkimusryhmänsä kanssa, että mitä etua niin monille merieläinten lajeille on bioluminesenssista.

Hailla on erinomainen hämäränäkö, mutta sen silmä havaitsee vain yhtä väriä eli sinivihreää valoa. Gruberin mukaan tässä on järkeä: meri toimii sinisenä suotimena ja mitä syvemmälle mennään, sitä vähemmän näkyy mitään muuta valoa.

Tutkimuskohteeksi valikoitui kaksi hailajia, kissahai ja täpläpallohai. Molemmilla on ihmissilmin akvaarion valaistuksessa katsoen ruskeanharmaa tai ruskeanmusta täplikäs kuviointi.  

Haita kuvattiin yöllä sinisessä valossa, mutta kamera suodatti pois sinisen valon. Näin esiin tulivat vihreänä fluorisoivat alueet ihosta. Beigejen kohtien lisäksi haiden silmät ja jotkin muut alueet loistivat vihreinä.

Tulosten perusteella luotiin kamera, joka simuloi haiden näkökykyä.

Kaikkia haita tutkivia biologeja tutkimus ei vakuuta. The Atlanticin haastattelemat biologit miettivät, onko syvällä tarpeeksi sinistä valoa, että kuviot näkyvät.