perjantai, 15. huhtikuu 2016

Tavaroiden internet menee pilveen: ”Ne voivat kertoa ongelmansa – ja jopa myydä itse itsensä”

Internet_of_things_signed_by_the_author-

 

 

Jokaisella esineellä ei tarvitse olla internet-osoitetta.

 

On pitkään puhuttu esineiden, asioiden tai tavaroiden internetistä, Internet of Things (IOT). Se on mainittu hallitusohjelmassakin.

”Monet ovat ajatelleet tämän tarkoittavan sitä, että laitteet tulevat älykkäiksi ja ne kytketään kaikki internetiin. Näin kauan ei kuitenkaan tarvitse odottaa”, tietotekniikan koulutusyritys Sovelton hallituksen puheenjohtaja ja tunnettu futuristi Risto Linturi sanoo.

Joskus on pohdittu sitäkin, miten internetin nimi- ja numeroavaruus riittää, jos jokaisella pikkuesineelläkin olisi ip-numero ja jollakin virtapihillä teknologialla toteutettu langaton yhteys nettiin.

Kaikkia tavaroita ei kuitenkaan koskaan tarvitse kytkeä internetiin. Ne voivat silti osallistua digitalisaatioon.

”Tavaran älykkyys voidaan sijoittaa pilvipalveluihin, ja älypuhelin voi yhdistää minkä tahansa tavaran nettiin, jos tavara on yksilöllisesti tunnistettavissa ja sille on luotu Thing2Data-identiteetti”, Linturi kertoo.

Juuri käynnistyneen Thing2data-yhteishankkeen sai alulle Linturi ja sen toteutusta johtaa nyt Sovelton perustaja Ahti Haukilehto. Yhteenliittymään on tullut mukaan useita keskeisiä logistiikan, kunnossapidon, tietotekniikka-alan ja julkishallinnon toimijoita sekä aluekehittäjiä.

 

Yksilöllisen tunnistamisen avulla tavaroilla voi ilman omaa nettiosoitetta ja -yhteyttäkin olla älykäs virtuaalinen vastineensa internetissä, joka vastaa asioiden hoidosta tavaroiden puolesta.

”Tavarat voivat kertoa ongelmansa tai määränpäänsä ja maksaa huoltonsa tai matkansa itse ja jopa vuokrata tai myydä itse itsensä”, Linturi selittää.

Linturin mukaan tällainen tavaroiden ja rakenteiden digitalisointi on toteutettavissa hyvin nopeasti. Suomen kansantalouden säästöt voisivat parhaimmillaan kasvaa 10–20 miljardin euron tasolle vuosittain.

Thing2Data tulee helpottamaan tavarahallintoa, logistiikkaa, kunnossapitoa ja kaikkea tavaroihin, laitteisiin ja tiloihin sekä muihin tunnistettaviin paikkoihin liittyvää yhteydenpitoa, Linturi lupailee.

”Ohikulkija voi esimerkiksi osoittaa sammunutta lyhtypylvästä kännykällään. Viesti ongelmatilanteesta etenee sille organisaatiolle, jolle kyseisen lyhtypylvään kunnossapito kuuluu.”

Kaikenlaisiin tavaroihin liittyvät tositteet voidaan säilyttää digitaalisesti ja valmistaja voi lähettää tavaralle tietoa esimerkiksi huoltopaikan muutoksista.

Järjestelmä ei edellytä raskasta, uudenlaisen yhtenäisen merkintätavan luomista. Tavaran yksilölliseksi merkinnäksi käy esimerkiksi autojen osalta niiden rekisterikilpi.

Muiden tavaroiden kohdalla käytetään muuta vakiintunutta ja yksilöivää merkintätapaa.