perjantai, 29. huhtikuu 2016

Tulevaisuudessa kaikki saavat valokylvyn ennen leikkaukseen joutumista? – Tutkimus: Estää kudosvaurioita

 

Hiirillä tehdyn tutkimuksen perusteella vuorokauden altistus siniselle valolle ehkäisee kudosvaurioiden syntyä leikkauksen yhteydessä, New Scientist kertoo.

Tutkimuksessa selvitettiin erityisesti vaikutusta vaurioihin, joita aiheutuu tavallisesti, kun verisuonet hetkellisesti katkaistaan leikkauksessa tai valtimoita laajennetaan sydänkohtauksen jälkeen. Verisuonten toiminnan keskeytyminen aiheuttaa tyypillisesti vaurioita ensin hapenpuutteen ja sitten happitason nopean nousun vuoksi.

Sininen valo näyttää tuoreen Pittsburghin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan vähentävän näitä vaurioita ainakin hiirillä. Kun hiiret olivat sinisessä valossa 24 tunnin ajan ennen leikkausta, jossa verentulo niiden maksaan tai munuaisiin tilapäisesti katkaistiin, kudosvauriot leikkauksessa vähenivät.

Jatkokokeet osoittivat sinisen valon hidastavan sympaattisen hermoston toimintaa. Nisäkkäillä sympaattinen hermosto on yhteydessä stressivasteisiin. Sympaattisen hermoston immuunisolujen, neutrofiilien, toiminta puolestaan on yhteydessä kudosvaurioiden syntyyn.

Sininen valo ei kuitenkaan vähentänyt kudosvaurioita sokeilla hiirillä. Tämän perusteella voidaan olettaa, että vaikutuksen täytyy tapahtua silmien valoa aistivien osien kautta. Sama tutkimusryhmä Pittsburghin yliopistossa aikoo testata asiaa pikapuoliin.

He ovat jo saaneet luvan tutkia kymmentä potilasta, joiden maksasta osa pitää poistaa esimerkiksi kasvaimen vuoksi. Lisäksi suunnitellaan toista koetta sepsis-bakteeri-infektion vaivaamille potilaille.

Tutkimuksen johtaja Matthew Rosengart huomauttaa, että sinisen valohoidon vaikutus ihmiseen voi olla hyvinkin erilainen kuin hiiriin. Tämä johtuu muun muassa siitä, että hiiret ovat yöaktiivisia eläimiä.