Mukillinen kaljuuntumisenestolääkettä?
 
Mukillinen kaljuuntumisenestolääkettä?

Kahvista tuttu kofeiini toi karvatupelle lisää elinaikaa.

Jotkut shampoot ja hiustenhoitoaineet sisältävät kofeiinia, jonka luvataan auttaa pitämään hiukset paksuina, kirjoittaa The Wall Street Journal.

Väite ei ole aivan tuulesta temmattu, sillä tutkijat huomasivat vuonna 2014, että kahvista tuttu kofeiini vaikutti ”voimakkaasti” hiukset kasvuun laboratorio-olosuhteissa.  Kun brittitutkijat lisäsivät pieniä määriä kofeiinia päänahasta irrotettuun karvatuppeen ja kasvattivat sitä laboratorio-olosuhteissa, kofeiini näytti torjuvan testosteronin vaikutuksia.

Mieshormoni testosteroni aiheuttaa myös kaljuuntumista.

Kofeiini myös lisäsi hiusten kasvua ja pidensi karvatupet kasvuvaihetta.

Tutkimuksessa havaittiin, että kofeiinilla oli suotuisa vaikutus myös naisten hiusten kasvuun, mutta vain, kun sitä käytettiin vieläkin laimeampana liuoksena kuin miesten karvatuppiin.

Laboratorioiden ulkopuolella tulokset jäivät kuitenkin vaatimattomiksi.

Sen jälkeen tutkijat ovat jatkaneet selvityksiään, ja tuloksiakin on tullut. ihotautiprofessori Tina Alster Georgetownin yliopistosta kuitenkin rauhoittelee.

 

”Emme ole vielä kliinisissä sovelluksissa.”

Hänen mukaansa asiassa tarvitaan lisää tutkimuksia.

Hiusten lähtöä aiheuttaa testosteroni-mieshormoni, joka lyhentää karvatupen kasvuaikaa. Sen seurauksena hiukset alkavat pikkuhiljaa harventua. Tekijä on sama miehillä ja naisilla.

Aineita jo markkinoilla

Jo aiemmin samat tutkijat havaitsivat, että suuremmat kofeiinipitoisuudet voivat heikentää ​​hiusten kasvua miehillä ja naisilla. Tämän arveltiin johtuvan siitä, että suuret kofeiiniannokset stimuloivat liikaa karvatuppea.

”On vaikea ennustaa, kuinka paljon on liian paljon tätä ainetta. Meillä ei ole vielä siitä tietoa”, sanoo tohtori Ingrid Roseborough, joka itse ei ollut mukana tutkijajoukossa.

Hän huomauttaa, että laboratoriokoe tehtiin vain muutamassa päivässä, joten ei ole selvää, millaiset pitkän aikavälin tulokset olisivat.

Ainakin Yhdysvaltain markkinoilla on shampoita, joissa on pieniä määriä kofeiinia.

Yhden, tänä kesänä Yhdysvaltain markkinoille tulevan hiustenhoitotuotemerkin omistaa saksalainen Dr. Kurt Wolff GmbH & Co. KG, joka on testannut tuotteitaan ja julkaissut tutkimustuloksia vuosina 2010 ja 2013 Journal of Applied Cosmetology –julkaisussa. Niiden mukaan yhtiön Alpecin Caffeine Liquid edisti hiukan hiusten kasvua.

”Mutta se ei tarkoita sitä, että hiukset kasvavat kuin 20-vuotiaalle”, sanoo ihotautilääkäri Leonard Celleno.

Alpecin Caffeine Liquidia voi käyttää joko shampoon kanssa tai itsenäisenä hiustenhoitotuotteena.