Anteeksi voi pyytää monella tavalla, ja jotkin tavat ovat toisia parempia. Pelkkä anteeksipyyntö ei riitä. Lue tästä, miten tutkimuksen mukaan pitää toimia, jos on tehnyt väärin.

 

 
Myönnä, että se oli sinun vikasi, ja lupaa hyvittää tekosi. Tässä saat tutkijoiden neuvoja täydelliseen anteeksipyyntöön.

 

”Osoitin arvostelukyvyn puutetta, ja se oli minun henkilökohtainen virheeni, josta vain minä olen täysin vastuussa.”

Näin Bill Clinton lausui televisiossa Monica Lewinskyn seksiskandaalin jälkeen vuonna 1988. Presidentin anteeksipyyntö ei mennyt paljonkaan metsään, ainakaan uuden anteeksipyytämisen taitoa käsittelevän tutkimuksen mukaan.
 

Anteeksi! Anteeksi! Anteeksi!

Tutkijat ovat kartoittaneet anteeksipyynnön kuusi ydinelementtiä ja kuvanneet, mitkä niistä vaikuttavat parhaiten. Selkeästi ensimmäiselle sijalle nousi oman vastuun myöntäminen:

1. Myönnä, että asia oli sinun vastuullasi

2. Tarjoudu hyvittämään tekosi

3. Selitä, mikä meni pieleen

4. Kadu tekoasi

5. Ilmaise katumuksesi

6. Pyydä anteeksi

”Tutkimuksemme mukaan tärkein osa anteeksipyynnöstä on oman vastuun myöntäminen. Sano, että se oli sinun syysi, että teit virheen”, toteaa tutkimuksen johtaja psykologi ja professori Roy Lewicki Ohion valtionyliopiston lehdistötiedotteessa.

Seuraavaksi tärkeimmäksi nousi teon hyvittämisen ilmaiseminen.

”Puhe on ilmaista, mutta kun sanot, että haluat hyvittää tekosi, velvoitat itsesi tekemään jotain vahingon korvaamiseksi”, Lewicki jatkaa.

Seuraaville sijoille nousivat teon selittäminen, katuminen ja katumuksen osoittaminen. Viimeiseksi jäi itse anteeksipyytäminen.

Yleisesti ottaen mitä useampi näistä elementeistä oli mukana anteeksipyynnössä, sitä paremmin se tehosi.
 

FAKTA: Tutkimus anteeksipyytämisestä

Tehokkainta tapaa pyytää anteeksi testattiin kahdella kokeella:

Koe 1: 333 koehenkilön käskettiin kuvitella tilannetta, jossa heidän piti esittää laskutusosaston pomoa, joka haastattelee työnhakijoita. Työnhakija oli aiemmassa työssään tehnyt virheen, joka otettiin haastattelussa esille. Työnhakijan piti siis pyytää anteeksi aiempaa virhettään. Koehenkilöt saivat tietää, mitä elementtejä anteeksipyyntöön kuului, ja heidän piti arvioida anteeksipyynnön tehokkuutta, uskottavuutta ja riittävyyttä asteikolla 1–5.

Koe 2: 422 koehenkilölle esitettiin kirjallisia anteeksipyyntöjä edellä kuvattuun tilanteeseen liittyen. Anteeksipyynnöissä oli yhdestä kuuteen ydinelementtiä. Sitten koehenkilöiden piti arvioida anteeksipyynnön laatua asteikolla 1–5.

Tutkimuksessa otettiin huomioon se, että kirjallisia anteeksipyyntöjä arvioineet henkilöt eivät voineet huomioida ilmeitä, äänenpainoja ja katsekontaktia.

”Anteeksi, mutta uskon, että valehtelet!

Jos jäät kiinni valheesta, kannattaa pyytää anteeksi. Itse asiassa valehtelijan paljastaminen ei ole niin vaikeaa kuin luulisi.