Kypsällä iällä raskaaksi tulemiseen liittyy kaikenlaisia komplikaatioita. Laajassa tutkimuksessa kuitenkin osoitettiin, että lapsenteon lykkäämisen edut voittavat haitat.

 

Biologinen kello tikittää ja hormonit hyrräävät, lapsi pitäisi saada. Elimistön viesteistä huolimatta lapsentekoa voi hyvällä syyllä myös lykätä.

Mitä vanhempana nainen saa lapsia, sitä suuremmalla todennäköisyydellä lapsesta tulee terve ja pitkä ja hyvin koulutettu. Tosin asia ei mitenkään liity äidin eikä isän korkeaan ikään.

Edut voittavat riskit

Vastaus ilmiöön liittyy länsimaisen yhteiskunnan kehitykseen. Tekniikan ja terveydenhuollon edistysaskeleet vaikuttavat lapsen elämään enemmän kuin vanhat vanhemmat.

Näin todettiin laajassa demografian Max Planck -instituutissa Saksassa tehdyssä tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin lähes puoltatoista miljoonaa vuosina 1960–1991 syntynyttä ruotsalaista.

Tutkimus osoitti, että koulutusmahdollisuudet ja terveydenhuolto kehittyvät niin paljon, että parannuksia voidaan mitata vuosi vuodelta. Lapsen kannalta nämä entistä paremmat mahdollisuudet voittavat ne riskit, jotka liittyvät siihen, että lapsen äiti on ollut tavallista iäkkäämpi synnyttäjä.

Lyhyesti sanottuna lapsen on ollut parempi syntyä vuonna 1990 kuin vuonna 1970.
 

Nuorimmat ovat parhaiten koulutettuja

Tutkijat keskittyivät erityisesti sisaruksiin, sillä heillä on paljon samoja perintötekijöitä ja he ovat kasvaneet samassa ympäristössä.

Analyyseista kävi selvästi ilmi, että sisarussarjan nuorimmaiset saivat parhaan koulutuksen ja korkeimmat arvosanat. He olivat myös vanhempia sisaruksiaan pidempiä ja heitä paremmassa fyysisessä kunnossa.

Sama ilmiö on havaittavissa myös yli 40-vuotiaana raskaaksi tulleiden naisten lasten keskuudessa.