Sydämen pumppauskyky parani selvästi, kun vajaatoiminnasta kärsivät potilaat nauttivat päivittäin sata mikrogrammaa D-vitamiinia, ilmeni brittitutkimuksessa. Suomalaisasiantuntijan mukaan D-vitamiinin annostusta ei kannata ruveta lisäilemään.

 

D-vitamiineja apteekin hyllyssä.

 

 

D-vitamiinilisä saattaa parantaa sydämen kykyä pumpata verta elimistöön ja näin auttaa sydämen vaajaatoiminnasta kärsiviä ihmisiä, ilmenee Britanniassa tehdystä tutkimuksesta.

Leedsiläisessä sairaalassa toteutettuun tutkimukseen osallistui 163 potilasta, jotka olivat keskimäärin 70-vuotiaita. Ikäisilleen tyypillisesti heidän D-vitamiinitasonsa oli alhainen myös kesäaikaan. D-vitamiinia saa ravinnosta, mutta kesäisin sitä syntyy runsaasti auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta.

– He viettävät vähemmän aikaa ulkona, mutta myös ihon kyky muodostaa D-vitamiinia heikkenee (iän myötä), emmekä ymmärrä miksi näin tapahtuu, sanoo kardiologi Klaus Witte.

D-vitamiini on tärkeä luuston ja hampaiden hyvinvoinnille, mutta sillä uskotaan olevan myös muita positiivisia terveysvaikutuksia.

Tutkimuksessa osalle potilaita annettiin 100 mikrogrammaa D-vitamiinia sisältävä tabletti päivittäin vuoden ajan. Verrokkiryhmä sai vastaavasti sokeripillerin.

Sydämen pumppausteho parani

Tutkijat mittasivat nk. ejektiofraktiota eli potilaan sydämen kykyä pumpata verta. Ejektiofraktio kertoo, kuinka paljon verta sydämen kammiot pumppaavat yhdellä sydämenlyönnillä.

Terveellä aikuisella luku on 60 ja 70 prosentin välillä, kun sydämen vajaatoiminnasta kärsivillä se jää noin 25 prosenttiin. Vitamiinipillerin saaneilla koehenkilöillä luku nousi 26:sta 34 prosenttiin.

Kardiologi Witten mukaan ero on varsin merkittävä. Samaan parannukseen voidaan hänen mukaansa päästä merkittävästi kalleimmilla hoidoilla.

Menetelmä on Witten mukaan halpa, sillä ei ole sivuvaikutuksia ja se parantaa merkittävästi jo hoidossa olevien potilaiden tilannetta. Mitään vastaavaa ei ole hänen mukaansa kehitetty 15 vuoteen.

Tutkimuksessa ilmeni myös, että potilaiden sydämet pienenivät kooltaan hoidon aikana. Se saattaa tarkoittaa, että ne muuttuivat samalla voimakkaammiksi ja tehokkaammiksi.

Brittiläisen sydänjärjestön British Heart Foundationin mielestä asiaa on syytä tutkia tarkemmin, jotta nähtäisiin, tuoko sydämen tehostuminen esimerkiksi lisää elinvuosia vajaatoiminnasta kärsiville. Myös Witten mielestä asiaa kannattaa tutkia tarkemmin.

Tutkimuksesta kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Suomalaisasiantuntija ei lähde hötkyilemään

Hyksin sydän- ja keuhkokeskuksen kardiologin Mika Laineen mukaan D-vitamiinin puutos on yleinen löydös sydämen vajaatoiminnasta kärsivillä potilailla.

Hänen mielestään brittitutkimuksen perusteella ei voi vielä suositella, että kaikkien vajaatoimintapotilaiden pitäisi käyttää D-vitamiinia.  Tutkimus oli pieni ja hyöty todettiin vain sydämen supistumisessa. Sen sijaan sydämen suorituskyky ei parantunut, hän huomauttaa.

Laineen mukaan vajaatoimintapotilaille voidaankin suositella D-vitamiinin käyttöä yleisten hoitosuositusten mukaisesti.