Kuva

 
Oluessa on luonnostaan yhdistettä, joka saattaa auttaa metabolisen oireyhtymän oireisiin. Olutta juomalla vaikutuksia ei kuitenkaan saa, sillä pitoisuudet ovat pieniä.

 

Tuoreen tutkimuksen mukaan oluen humalassa oleva xanthohumol-yhdiste voi ehkäistä painonnousua ja auttaa kolesterolin alentamisessa sekä parantaa diabetestä.

Aiemmin on julkaistu tutkimuksia, joissa sama yhdiste on liitetty esimerkiksi Alzheimerin taudin ehkäisyyn.

Oregonin yliopiston tutkijoiden mukaan nyt ensimmäistä kertaa löydettiin yhdiste, joka voi auttaa useisiin erilaisiin terveysongelmiin.

 

Yhdistettä ei kuitenkaan ole oluessa kovin suuria määriä. Olutta pitäisi juoda valtavasti, jotta xanthohumolin terveysvaikutukset tulisivat esiin. Oregonin yliopiston mukaan vastaavan xanthohumol-annoksen saamiseksi 70 kilogrammaa painavan ihmisen pitäisi juoda peräti 3500 tuopillista olutta päivässä

Archives of Biochemistry and Biophysics -lehdessä julkaistun tutkimuksen tulokset saatiin hiirillä tehdyillä kokeilla. Oregonin yliopisto kertoo, että xanthohumol näytti parantavan hiirten hapenottokykyä, mikä auttoi metabolisen oireyhtymän oireisiin.

Lehdistössä löytöä on jo ehditty kutsua ällistyttäväksi. Tutkijoidenkin mielestä he ovat saattaneet löytää edullisen hoitokeinon metaboliseen oireyhtymään.

Yliopisto painottaa kuitenkin, että yhdisteen suurempien määrien vaikutuksia ihmisiin pitää vielä tutkia.