sapelihammastiikeri_iso_promo

 

10-80 tuhatta vuotta sitten muun muassa villamammutit ja sapelihammastiikerit sekä monet muut isokokoiset eläinlajit kuolivat sukupuuttoon. Exterin ja Cambridgen yliopiston tutkijoista koostuvat tiimi uskoo selvittäneensä miksi näin kävi. Hiljattain julkaistun tutkimuspaperin mukaan syy näiden lajien häviämiseen on ihmisen esi-isät.

Selventääkseen miksi lajien sukupuutto tapahtui, tutkijat käyttivät hyväkseen tietoa minkälaiset olot maapallolla oli siihen aikaan. Huomioon otettiin ihmisen saapuminen mantereelle ja maapallon ilmastossa tapahtuneet muutokset viimeisen 90 tuhannen vuoden aikana.

 

 

Tutkimuksen tuloksien mukaan ilmastonmuutoksella saattoi olla oma osansa lajien sukupuuttoon häviämiselle, mutta näiden eläimien sukupuutto tapahtui suurimmaksi osaksi silloin, kun ihmisen esi-isät siirtyivät ja leiriytyivät niiden alueille.

Vaikuttaa siis siltä, että ihmisen esi-isä oli ainakin yksi suurimmista syistä miksi nämä isokokoiset eläinlajit hävisivät maapallolla vuosien saatossa ihmisen levittäytyessä yhä laajemmille alueille. Aiheesta uutisoi muun muassa ulkomainen verkkolehti Softpedia.