perjantai, 1. huhtikuu 2016

Uhanalaiset tiikerit saavat lisää elintilaa

 

Satelliittikuvat paljastivat, että Aasiassa riittää metsää tiikerikannan kaksinkertaistua.

 

Tiikeri on erittäin uhanalainen laji, joka on pitkään kärsinyt sekä salametsästyksestä että elinympäristöjen tuhoutumisesta, lähinnä sademetsien hakkuista.

Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaan vapaudessa eli vuonna 2012 vain noin 3200 tiikeriä, kun 30 vuotta aiemmin niitä oli tuplasti enemmän.

Science Advances -lehdessä julkaistun satelliittitutkimuksen mukaan Aasiassa on kuitenkin riittävästi sopivia elinympäristöjä tiikerikannan kaksinkertaistamiseksi vuoteen 2022 mennessä.

Sadan viime vuoden aikana tiikerin levinnäisyysalue Aasiassa on supistunut kymmeneen prosenttiin alkuperäisestä. Maat, joissa tiikereitä yhä elää, ovat sitoutuneet vapaudessa elävien tiikerien kannan kaksinkertaistamiseen vuoteen 2022 mennessä.

Minnesotan yliopiston tutkija Anup Raj Joshi kollegoineen arvioi vuoden 2022 tuplaustavoitetta käyttämällä Google Earth -palvelua sekä Global Forest Watch -järjestelmää analysoidakseen tarkasti metsien häviämistä 14 vuoden aikana 76 alueella 13 maassa, joissa tiikereitä elää.

Kaakkois-Aasian maita ei turhaan kutsuta tiikeritalouksiksi. Maissa, joissa tiikereitä yhä elää, on talouskasvu ollut viime vuosikymmeninä nopeinta koko maailmassa.

Talouskasvun vuoksi tutkijat odottivat tiikerien elinympäristön olevan häviämässä nopeasti. Tiikerille sopivista elinympäristöistä oli tarkastellun 14 vuoden aikana hävinnyt kuitenkin odotettua vähemmän, vain 7,7 prosenttia.

Tutkijoiden analyysi osoittaa, että tiikerille sopivia elinympäristöjä on jäljellä riittävästi maapallon koko tiikeripopulaation kaksinkertaistamiseksi vuoteen 2022 mennessä. Näin on huolimatta siitä, että elinympäristöt ovat kaiken kaikkiaan hieman vähentyneet aikavälillä 2001–2014.

 

Tiikerikantojen tuplaantuminen on mahdollista, jos tietyt ehdot täyttyvät.

Tärkeiden ekologisten käytävien tulee säilyä alueilla, joissa metsäkato on suurinta. Eroosio on tuhonnut monia merkittäviä alueita, eikä se saa enää jatkua.

Valtioiden johtajien on otettava käyttöön älykästä, ekologista infrastruktuuria.

Lisäksi tiikereitä on asutettava uudelleen alueille, joista tiikerit ovat hävinneet, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan elinympäristöjen seurannasta satelliittikuvien avulla voi tulla hyödyllinen työkalu, jota voi käyttää harvemmin toteutettavien maanpäällisten tutkimusten välissä.

Tutkimus perustui ilmaiseen satelliittidataan, jota on ollut käytettävissä vain joitakin vuosia.