Maastopyöräilijöitä kehotetaan liikkumaan Lahden Salpausselän metsissä varovasti. Ulkoilijat ovat pohtineet myös omien riistakameroiden virittämistä tekijän kiinnisaamiseksi, mutta kaupunki ei suosittele oikeuden ottamista omiin käsiin.

Puita tiellä Salpausselän ulkoilumaastossa.

 

Maastopyöräilijät ovat keränneet löytämiään tukkeja pois väyliltä ja palauttaneet niitä metsään. Osa puunosista on kuitenkin ilmestynyt takaisin reiteille.

 

Mistä on kyse?

  • Lahden kaupungille on tullut useita vihjeitä Salpausselälle viritetyistä puuansoista
  • Toistaiseksi kaupunki ei ole tehnyt tapauksesta poliisiasiaa
  • Salpausselän ulkoilualueelle on jo viikkojen ajan raahattu puunrunkoja ja karahkoja esteiksi kuntopoluille
  • Alueella liikkuu runsaasti maastopyöräilijöitä, jotka ovat kokeneet ilkivallan erityisen vaaralliseksi
Lahti

Lahden kaupungille on tullut useita vinkkejä Salpausselän metsien ansoittajasta. Ulkoilualueelle on keväällä viritelty kiihtyvällä tahdilla puutukkeja, oksia ja karahkoja keskelle kuntoreittejä ja polkuja.

Ulkoilijat ovat raahanneet esteitä pois väyliltä sitä mukaa, kun ne ovat ilmestyneet sinne. Monin paikoin pöllit on kuitenkin palautettu pian takaisin reiteille. Etenkin maastopyöräilijät ovat kokeneet jyrkkärinteiseen maastoon viritetyt ansat vaarallisiksi.

Sen jälkeen, kun Yle Lahti uutisoi tapauksista, Lahden kaupungin puhelin on alkanut soida. Liikuntapaikkamestari Arto Manninen kertoo saaneensa useita yhteydenottoja, joissa kerrotaan ansoitetuista paikoista.

Myös mahdollisesta tekijästä tai tekijöistä on tullut vihjeitä.

Kaikki viittaa siihen, että asialla on raavas mies.

– Arto Manninen

– Mitään pikkupoikien hommaa ilkivalta ei ole. Kaikki viittaa siihen, että asialla on raavas mies. Osalla ilmoittajista on havaintoja pitkältä ajalta.

Kaupunki: Emme asenna metsään valvontakameroita

Sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat ehdotelleet, voisiko kaupunki virittää kameravalvontaa ulkoiluväylille.

Joku on vedonnut siihenkin, että kaupunki on ilmoittanut asentavansa valvontakameran Salpausselälle vanhan raviradan monttuun, johon on säilötty purujen alle 5 000 kuutiota lunta MM-hiihtoja varten.

– Salpausselän harjulla on aika monta polkua. Ilkivallan tekijä siirtyy paikasta toiseen. Emme voi panna kameravalvontaa koko metsään, Arto Manninen huomauttaa. 

Yksittäisten asukkaiden poliisityyppisestä toiminnasta tulee lieveilmiöitä.

– Markus Niemelä

Ulkoilijat ovat myös pohtineet, voisivatko he itse asentaa riistakameroitaan metsään tapausten selvittämiseksi. Lahden vs. metsäpäällikkö Markus Niemelä ei suosittele salapoliisihommia kenellekään.

– Kysymys on hankala. Kaupungin viheralueet ovat yhteistä omaisuutta. Yksittäisten asukkaiden poliisityyppisestä toiminnasta tulee lieveilmiöitä esimerkiksi siinä, missä menee salakuvaamisen raja.

Poliisi muistuttaa, että julkisella paikalla, esimerkiksi metsässä, saa kuvata, mutta esimerkiksi riistakameran kiinnittäminen puuhun vaatii maanomistajan luvan.

– On hyvä pitää silmät auki, mutta en kehota ketään asentamaan kameroita. Siinä ottaa myös riskin, että kamera voi päätyä teille tietämättömille, jos joku löytää kameran, rikoskomisario Henry Lehti Hämeen poliisilaitokselta sanoo.

 

Puunrunkoja Salpausselän ulkoiluväylillä.

 

 

Lahden metsäpäällikön mukaan luonnossaliikkujat auttavat parhaiten ulkoilemalla metsissä ja ilmoittamalla havaintonsa kaupungille.

Niemelä huomauttaa, ettei puunrankojen hilaaminen ulkoilijoiden kiusaksi ole uusi ongelma. Jo viime syksynä kävi ilmi, että joku kaatoi luvattomasti samoissa metsissä parikymmentä puuta väylille. Kaupunki poisti rungot tuolloin.

"Toivotaan, että julkisuus tavoittaa tekijän, ja ilkivalta loppuu"

Kaupungin liikuntapuolen työntekijät ovat käyneet Ylen uutisoinnin jälkeen tutkimassa Salpausselän kuntoreittien tilannetta useampaan otteeseen.

Vaarallisimpia esteratoja on poistettu reiteiltä sitä mukaa, kun niitä on tullut vastaan. Liikuntapaikkamestari Manninen lupaa, että metsissä käydään nyt tiuhaan ilkivallan kitkemiseksi.

Suosittelen tässä vaiheessa, että liikkujat ovat varovaisia, kulkevatpa pyörällä tai millä hyvänsä.

– Arto Manninen

– Tosiasia on, ettei meillä ole mahdollisuuksia kierrellä jatkuvasti jokaista metsäpolkua läpi.

Kaupungilla toivotaan, että ansojen virittelijä lopettaisi kyseenalaiset puuhansa metsässä ennen kuin jotakin sattuu.

– Toivotaan, että julkisuus tavoittaa tekijän, ja ilkivalta loppuu. Ehkä ihmiset alkavat myös kiinnittää enemmän huomiota siihen, mitä muut touhuavat, metsäpäällikkö Niemelä sanoo.

Toistaiseksi kaupunki ei ole tehnyt rikosilmoitusta ansapuista. Jos kiusantekoa ei muuten saada hallintaan, yhteydenotto poliisiin voi olla edessä, arvioi liikuntapaikkamestari Manninen.

– Suosittelen tässä vaiheessa, että liikkujat ovat varovaisia, kulkevatpa pyörällä tai millä hyvänsä. Etenkin maastopyöräilijöiden kannattaa vähentää vauhtia ja olla nyt entistä varovaisempia, ettei mutkan takana tule yllätyksiä.