Aiemmin yksittäisenä gammasäteiden lähteenä havaittu yksityiskohta taivaalla on muodoltaan paljon monimutkaisempi kuin arvioitiin.

Yhdysvaltojen ja Meksikon rakentaman HAWC-gammasädeobservatorion havainnoista on julkaistu uusi kartoitus. Alustavina julkistetut tulokset näyttävät kaksi kolmasosaa koko taivaasta suurienergiaisemman säteilyn spektrissä kuin koskaan aiemmin on nähty.

"Uusi HAWC-data näyttää kotigalaksimme ennätyksellisen tarkasti ja paljastaa suurienergiaisia kohteita sekä aiemmin tuntemattomia yksityiskohtia tunnetuista kohteista", kuvailee Jordan Goodman Marylandin yliopistosta.

Tässä vaiheessa kartoituksesta on julkaistu vasta pienen erotuskyvyn koko taivaan kartta sekä osan Linnunradan tasosta kattava tarkempi kartoitus. Useat Linnunradan kohteet erottuvat kartoituksissa kirkkaina. Myös kaksi meitä kohti suihkunsa suuntaavaa aktiivista galaksia Markarian 421 ja Markarian 501 näkyvät huomattavan kirkkaina.

Oheinen kuva on pieni yksityiskohta kartoituksesta. Aiemmissa kartoituksissa yksittäisenä pilkkuna havaittu gammalähde TeV J1930+188 paljastui nyt huomattavasti monimutkaisemmaksi. Kuva-alueeseen on merkitty Kuun koko antamaan mittakaavaa. Tutkijat arvioivat kyseessä olevan pulsarin tähtituulen sumu.

HAWC havainnoi epäsuorasti Tšerenkovin säteilyn avulla gammasäteitä, joiden energia on 100 gigaelektronivoltin ja 50 teraelektronivoltin välillä. Veteen törmäävät gammasäteet luovat positroni-elektroni-pareja, jotka liikkuvat suurilla nopeuksilla ja lähettävät vedessä Tšerenkovin säteilyä.

Observatorio koostuu 4100 metrin korkeuteen Meksikossa rakennetusta 300 vesisäiliöstä. Kukin niistä sisältää lähes 200 tonnia ultrapuhdasta vettä. Observatorio on nyt ollut käytössä hieman yli vuoden.