Dinosauruksen fossiili.

 

Dinosauruksen fossiili.

 
Brittitutkimuksen mukaan dinosaurukset saattoivat olla häviämässä maapallolta ennen asteroidin törmäystä.

Dinosaurukset eli hirmuliskot hallitsivat maapalloa yli 180 miljoonan vuoden ajan.

Moni uskoo dinosaurusten menestyneen mainiosti asteroidin törmäykseen asti, mutta uuden brittitutkimuksen mukaan ne saattoivat olla häviämässä jo ennen sitä. Asiasta kertoo Daily Mail verkkosivuillaan.

Readingin yliopiston evoluutiobiologin Chris Vendittin mukaan dinosaurusten lajiutumisen vauhti muuttui hitaammaksi kuin häviämisen. Kriittinen piste saavutettiin vajaat 24 miljoonaa vuotta ennen kuin asteroidi törmäsi maahan 66 miljoonaa vuotta sitten.

– Ne alkoivat vähetä. Dinosaurukset eivät kyenneet korvaamaan itseään uusilla lajeilla sillä tahdilla, kun niitä kuoli pois, toteaa Venditti.

– Meidän mielestämme se on merkittävää, että koska ne olivat kuolemassa hitaasti ennen törmäystä, se saattaa olla syy, miksi ne tuhoutuivat välittömästi. Jos ne olisivat olleet monimuotoinen ja menestyvä ryhmä, asteroidin törmäys ei olisi vaikuttanut niihin niin voimakkaasti.

Tutkimuksessa Readingin ja Bristolin yliopistojen tutkijat vertasivat evoluution umpikujia fossiilitietoihin käyttämällä tilastollista analyysiä dinosaurusten sukupuusta.