Terveyden ja hyvinvoinnin laitos uskoo, ettei hermostolle tärkeän B12-vitamiinin vaje ole suomalaisvauvoilla yleistä, mutta asiaa ei ole tutkittu. THL pitäisi tilanteen selvittämistä tärkeänä, mutta ei tiedä kuka tutkimusta voisi ryhtyä tekemään.

Lapsen käsi kurkottaa kohti katsojaa. 

 

 

Vauvoille mahdollisia kehitysongelmia aiheuttavan B12-vitamiinipuutoksen yleisyys olisi hyvä selvittää Suomessa. Tätä mieltä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Suvi Virtanen.

Virtanen uskoo, että ongelma on Suomessa harvinainen, mutta varsinaista tutkimustietoa asiasta ei toistaiseksi ole.

Yle uutisoi vasta, että eläinperäisestä ruuasta saatavan B12-vitamiinin puutoksia on löydetty vegaaniäitien vauvojen lisäksi myös sekasyöjien vauvoilta. Vitamiinivaje voi johtaa pitkittyessään jopa pysyvään kehityshäiriöön, sillä B12 on pienen vauvan hermoston kehittymisen kannalta erittäin tärkeä.

Professori Suvi Virtanen kuitenkin toteaa, ettei tiedä mikä taho tällaisen tutkimuksen voisi tällä hetkellä kustannussyidenkään takia tehdä.

Ylen aiemmin haastatteleman lastentautien erikoislääkärin ja dosentin Risto Lapaton mukaan vauvojen B12-puutostilanteen tutkiminen ei ole Suomessa ainakaan lääkefirmojen kiinnostuksen kohteena.

Odottavien ja imettävien ruokavalio olisi tutkittava

Suvi Virtasen mielestä Suomessa voitaisiin lähteä liikkeelle siitä, että selvitettäisiin aluksi yleisemmin esimerkiksi kyselyllä miten terveellisesti odottavat ja imettävät äidit syövät.

– Koko ruokavalion tutkiminen odottavilta ja imettäviltä äideiltä sekä myös pieniltä lapsilta on hurjan tärkeää. Siitä me saisimme laskettua ravintoaineiden saantia ja näkisimme kokonaistilanteen. Tästä asiasta on tällä hetkellä vielä varsin vähän tietoa Suomessa, Virtanen sanoo.

Professorin mukaan THL olisi tällaisen asian selvittelyssä mielellään mukana.

– Kyllä olisin erittäin mielelläni tekemässä tällaista tutkimusta THL:lta käsin, mutta se pitäisi tehdä yhteistyössä yliopistojen ja yliopistosairaaloiden kanssa. Tämän aihepiirin tutkimisessa tarvitaan monipuolista asiantuntemusta.

THL: Sekasyöjä ei tarvitse B12-lisää raskaus- ja imetysaikana

 

Koko ruokavalion tutkiminen odottavilta ja imettäviltä äideiltä sekä myös pieniltä lapsilta on hurjan tärkeää.

– Suvi Virtanen

Tällä hetkellä virallisia ravitsemussuosituksia antava neuvottelukunta suosittelee B12-lisää raskaus- ja imetysaikana vain vegaaneille. Suvi Virtasen mielestä linjaus on riittävä, eikä normaalia sekaruokaa syövien tarvitse tämänhetkisten tietojen mukaan ottaa B12-vitamiinilisää raskaana ollessaan tai imettäessään.

– Monipuolisen ruokavalion pitäisi heidän kohdallaan hyvin riittää, hän arvioi.

THL:n tutkimusprofessorin mukaan neuvoloissa voitaisiin kuitenkin painottaa vielä nykyistä pontevammin kasvispainotteista ruokaa syöville äideille, miten tärkeää B12-vitamiinin saanti raskaus- ja imetysaikana on.

Toista B-ryhmän vitamiinia eli folaattia suositellaan puolestaan lisänä kaikille raskautta suunnitteleville sekä alkuraskauden ajaksi, koska sen saanti on Suomessa riittämätöntä. Folaatti on myös tärkeä vitamiini sikiön keskushermostolle.