Veneenpohjien maalaaminen myrkyllisellä eliönestomaalilla alkaa olla mennyttä aikaa. Uusia menetelmiä ovat ultraäänijärjestelmät ja harjasmatot.

Kovettunutta merirokkoa.

 

Kovettumaan päässyt merirokko lähtee kokonaan pois vain happopesussa.

 

Projektipäällikkö Hanna Haaksi Pidä Saaristo Siistinä ry:stä kertoo, ettei heidän oma kilpaveneensä kärsi merirokosta.

– Veneessä ei käytetä mitään myrkkymaaleja. Se nostetaan aina ylös käytön jälkeen ja lasketaan veteen takaisin vasta sitten kun sitä oikeasti tarvitaan, sanoo Haaksi.

Harjasmatto on siinä omassa satamapaikassa oleva matto, joka on vähän kuin eteisen kuramatto.

– Hanna Haaksi

Aina venettä ei kuitenkaan voi, eikä ole edes järkevää nostaa käytön jälkeen ylös. Haaksi kertoo, että vaihtoehtoja ympäristölle haitallisten myrkkymaalien käytölle on useita.

– On olemassa hyvin halpoja ja paljon kalliimpia vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto on ihan perusharjaaminen – joko niin, että menee uimaan ja siellä harjaa tai sitten varrellinen harja veneen kannelta, kertoo Haaksi.

Muitakin vaihtoehtoja on olemassa, kuten harjasmatot ja ultraäänilaitteistot.

– Harjasmatto on siinä omassa satamapaikassa oleva matto, joka on vähän kuin eteisen kuramatto. Se sitten pimentää ja harjaa sitä veneen pohjaa, sanoo Haaksi.

Veneissä on mokkulat jotka lähettävät runko pitkin resonoivaa signaalia

– Hanna Haaksi

Ultraäänilaitteistot yleistyvät

Jotkut venevalmistajat ovat alkaneet asentaa veneisiinsä ultraäänikarkottimia. Projektipäällikkö Hanna Haaksi kertoo, että veneissä on signaalia lähettävät yksiköt.

– Laitteisto perustuu ultraääneen kuten nimikin jo sanoo. Veneissä on mokkulat jotka lähettävät runko pitkin resonoivaa signaalia. Mikään eliö ei halua kiinnittyä sellaiseen pohjaan, sanoo Haaksi.

Haaksi kertoo, että merirokon kiinnittymisen ajankohta vaihtelee paljon.

– Yhdessä satama-altaassakin se voi vaihdella todella paljon. Yleisesti se on kuitenkin siinä heinä-elokuussa. Sen kyllä tunteekin kun koskee veneen pohjaa, että onko siellä toukkia vai ei, selventää Haaksi.