perjantai, 29. huhtikuu 2016

Viehättävät ihmiset saavat aivot raksuttamaan paremmin

 

Kasvojen puoleensavetävyys kuvastaa geneettistä laatua pariutumiskumppanina.

Voisi olettaa, että viehättävien ihmisten katselu häiritsisi keskittymiskykyä. Mutta Itä-Carolinan yliopiston uuden tutkimuksen perusteella viehättävien ihmisten vaikutus antaakin potkua kognitiivisille suoriutumiskyvylle.

Tutkijoiden mukaan viehättävät ihmiset saavat aikaan impulsseja, joiden vaikutuksesta muut ovat taipuvaisia käyttämään aivojaan ahkerammin. Tällä tavoin he pyrkivät alitajuisesti tekemään vaikutuksen viehättäviin ihmisiin.

Tutkimuksessa oli 58 heteroseksuaalista college-opiskelijaa, jotka oli arvottu eri ryhmiin siten, että puolet heistä sai katsottavakseen poikkeuksellisen viehättäviä kasvoja ja puolet keskiverto-kasvoja.

Koehenkilöt katsoivat ensimmäiseksi vastakkaisen sukupuolen kasvoja seitsemän sekunnin ajan. Samassa yhteydessä koehenkilöille kerrottiin tarina kahden henkilön päivän tapahtumista.

Tämän jälkeen osallistujilta kysyttiin kuusi kysymystä, joilla testattiin kuinka hyvin he muistavat tarinoiden yksityiskohtia.

Viehättäviä kasvoja katselleet muistivat tarinoiden yksityiskohdat paremmin verrattuna niihin, jotka katsoivat keskiverto-kasvoja. Tämä lopputulos päti selvästi enemmän miespuolisten koehenkilöiden kohdalla verrattuna naispuolisiin koehenkilöihin.

 

Vielä voimakkaammin ilmiö oli todettavissa silloin, kun samat koehenkilöt saivat katsottavakseen sekä viehättäviä että keskiverto-kasvoja.

Tutkijoiden mukaan tämä evoluutiosta kumpuava mentaalinen ominaisuus voi olla voimakkaampi miehillä, koska he ponnistelevat kovemmin tehdäkseen vaikutuksen potentiaaliseen kumppaniin.

Sen sijaan naiset eivät alhaisemman kilpailun takia välttämättä halua käyttää energiaa kumppanin löytymiseen enemmän kuin mitä on välttämätöntä.

Tutkijoiden mukaan viehättävien ihmisten kuvat todennäköisesti tallentuvat mieleen erityisen hyvin lyhytaikaisen pariutumisen toiveen seurauksena. Tämä prosessi lisää keskittymis- ja suoriutumiskykyä.

 

Itä-Carolinan yliopiston tulokset eivät vaikuta olevan linjassa aiemman, Nijmegenin yliopiston tutkimuksen kanssa. Sen mukaan miesten keskimääräinen kognitiivinen taso laskee, kun miehet ovat kanssakäymisessä tuntemattoman viehättävän naisen kanssa.

Nijmegenin yliopiston tutkijoiden mukaan vaikutuksen tekeminen potentiaaliseen kumppaniin kuluttaa mentaalisia resursseja, mikä voi johtaa miehet hämmentyneeseen tilaan.

Itä-Carolinan yliopiston tutkimuksia johtanut Michael Baker selittää tutkimustulosten eroa sillä, että fyysinen tapaaminen on dynamiikaltaan täysin erilainen ja usein myös stressaava tilanne verrattuna pelkkään kasvojen vilkaisuun.

 

Siitä, mikä näyttäytyy puoleensavetävänä sukupuolten parissa, saatiin merkittävää näyttöä vuonna 2012 Nature Communications -lehdessä julkaistussa Markus J. Rantalan johtamassa Turun yliopiston tutkimuksessa.

Tutkimuksessa selvisi, että nainen valitsee valokuvista puoleensavetävimmän näköiseksi sellaisten miesten kasvoja, joilla on tutkitusti paras vastustuskyky erilaisia sairauksia vastaan.

Toisin sanoen, kun naiset pariutuvat komeiksi katsomiensa miesten kanssa, on heillä silloin suurempi todennäköisyys saada jälkeläisiä, joilla on parempi immuniteetti.

Sen sijaan naisten kasvojen puoleensavetävyydellä ei ole tutkimuksissa havaittu samanlaista yhteyttä vastustuskykyyn. Rantalan mukaan miehet suosivat naisia, jolla on alhainen stressihormonitaso – tämäkin edesauttaa terveiden jälkeläisten saantia.