Rantasalmen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Timo Nissinen (vas.) oli Veli-Matti Pekkarisen opissa tekemässä keinopesää sorsille.

Rantasalmen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Timo Nissinen (vas.) oli Veli-Matti Pekkarisen opissa tekemässä keinopesää sorsille.

Sorsien keinopesien rakentaminen on riistanhoitotyötä.

Metsästäjät ovat innostuneet rakentamaan telkänpönttöjen ja puisien kenkälaatikon mallisten sorsanpönttöjen rinnalle sylinterin mallisia keinopesiä. Ne valmistuvat teräsverkosta ja esimerkiksi oljesta.

Innoittajana on toiminut Suomen Metsästäjäliiton Itä-Suomen aluekouluttaja Veli-Matti Pekkarinen. Hän on viime keväästä lähtien kiertänyt riistanhoitoyhdistysten ja metsästysseurojen tilaisuuksissa opettamassa keinopesien rakentamista.

Idea on alun perin lähtöisin Yhdysvalloista.

Vesilintukannat ovat taantuneet. Taantumista ei selitä metsästäminen, vaan syyt ovat toisaalla.

”Esimerkiksi vesistöt kaipaisivat hoitoa samoin kuin pienpetokannat”, sanoo Pekkarinen.

Kosteikkojen rakentaminen ja sorsien ruokkiminen ovat jo melko arkipäiväistä riistanhoitoa. Tämän vahvistaa myös Rantasalmen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Timo Nissinen.

Kosteikot keräävät lintuja, mutta ne ovat samalla ruoka-apajia sekä siivellisille että jalallisille pedoille.

”Suojaisan pesintämahdollisuuden tarjoaminen on keino vaikuttaa ja parantaa pesinnän onnistumismahdollisuutta”, sanoo Pekkarinen.…

Pesiä ei korpilammille

Yhdysvalloissa telkät, tavit, tukka- ja punasotkat sekä sinisorsat ovat hyväksyneet ja hyötyneet keinopesistä. Miksipä idea ei toimisi siis myös meillä?…

Korpilammille pesiä ei kannata viedä, vaan paikoille, missä sorsalinnut muutenkin ovat pesineet ja missä poikasille on ruokaa, neuvoo Pekkarinen.

Hän varoittaa, että ensimmäisenä keväänä voi tulla pettymyksiä, eikä yksikään sorsalintu pesi pesässä.

”Nämä ovat vielä uusi ilmestys meidän vesistöissä. Mutta onnistuneita pesintöjä näissä on jo ollut useissa paikoissa. Viime keväänä keinopesiä valmistui arviolta 1 000 kappaletta.”

Pesän pitäisi olla yli 60 senttiä pitkä, mielellään noin 90 senttiä. Mitä lyhempi pesä on pituudeltaan, sitä helpompi esimerkiksi varisten ja harmaalokkien on päästä muniin ja poikasiin käsiksi.

Ideana on, että pesä vietäisiin paikoilleen kevätjäiden aikaan. Sen tulisi olla veden pintaan nähden noin 1–1,5 metrin korkeudella.