Piknikille on luvassa keväistä ilmaa, mikäli sadekuuro ei osu kohdalle. Vapun sään ennustaminen on tänä vuonna vaikeaa. Mutta hankalaa on myös muistaa menneitä: oliko lakin lippakin lumivalkoinen tai pilkkikö joku vappuaamuna?

Grafiikka

 

 

Miltä näyttää vapun sää? Ylen meteorologi Anne Borgström huokaa, sillä säämallien eroavuudet estävät tarkat lupaukset. Näin käy usein, kun sateita saapuu eteläkaakosta.

– Tiistain jälkeen eteläkaakosta on nousemassa sekä sateita että lämpimämpää ilmaa. Niiden reitit vaihtelevat niin paljon, että ennustettavuus heikkenee vappua kohti.

Lauantaina, vappuaattona, jossain päin Suomea sataa. Sen Borgström on valmis ennustamaan. Yhteistä kaikille säämalleille on se, että sadekuuroja tulee jossain päin maata. Mutta tieto siitä, kenen niskaan kuurot päätyvät, vaihtuu sääennustemallista toiseen. 

Ennuste aaton lämpötiloistakin vaihtelee. Sateettomilla alueilla lämpötila nousee Borgströmin mukaan helposti yli 10 asteeseen. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä sima on vaarassa jäätyä: pakkasta on Lapissa, muuallakin alle viisi plusastetta.

Vappupäivänä kuuroherkkyyttä on aattoa laajemmalla alueella ja osassa maata nautittaneen jopa 15 lämpöasteesta.

Muistatko, veikö tuuli hatun vappuna?

Kun entisiä vappuja yrittää palauttaa mieleen, muistin sirpaleista jokunen voi liittyä säähän: hikiseen tai yleensä hyytävään.

Itä-Suomessa aattoaamu 2015 oli lumipyryinen, mutta jo iltapäivällä juhlakansa sai suuressa osassa maata poutaa. Mittari näytti etelässä ja lännessä 10 astetta, idässä ja pohjoisessa aaton lämpötila oli viiden asteen tienoilla. Vappupäivänä maassa liikkui hajanaisia sateita.

Aatto 2014 oli etelässä enimmäkseen poutainen, mutta maan keski- ja pohjoisosassa tuli vettä ja räntää. Vappuaamuna Lounais-Suomessa oli paikoitellen lunta maassa.

Ilmatieteen laitos on listannut useiden kaupunkien vappusäät vuosina 1961–2000. Esimerkiksi Jyväskylässä vapunpäivää juhlittiin 24 kertaa sateessa ja 16 kertaa poutasäällä. Oulussa tilanne oli miltei päinvastainen: poutaa 23 vappuna. Sateisin vappusää on vallinnut listan mukaan Ivalossa, jossa sadetta on tullut 29 kertaa vuoteen 2000 mennessä – tosin niistä 22 kertaa lumena.

Helsingin kantakaupungissa luvut ovat varsin tasan, poutaa 19 ja sadetta 21.

Mittaushistorian lämpimin vappusää Helsingin Kaisaniemessä on koettu keväällä 1998, jolloin aaton päivälämpötila 18,9 asteeseen ja vappupäivänä 19,3:een.