Kielen opiskelijoita on yliopistossa tällä hetkellä muutamia. Latinan säilyttämisen puolesta avattu adressi on kerännyt nimiä ympäri maailmaa.

Yksityiskohta 1300-luvun messukirjan pergamenttisivusta. Kristus nousee kuolleista roomalaissotilaiden torkkuessa.

 

Tieteellisessä, menneisyyteen kurkottavassa tutkimuksessa törmää nopeasti latinankielisiin lähteisiin. Kuvassa yksityiskohta 1300-luvun messukirjan pergamenttisivusta.

Latinaa on voinut 1990-luvun puolivälistä lähtien opiskella Jyväskylän yliopistossa vain sivuaineena. Pääaineopiskelijoita ei ole enää sen jälkeen otettu sisään yliopistoon – tosin sen on voinut vaihtaa myöhemmin pääaineeksi.

Lehtori Raija Vainio korostaa latinan tärkeää roolia muiden oppiaineiden tutkimuksessa: se tukee erityisesti, jos tutkimus suuntautuu vähänkään menneisyyteen.

Esimerkiksi tutkintotodistukset kirjataan yhä latinaksi, samoin promootiotekstit.

– Lehtori Raija Vainio

– Filosofeja, taidehistorioitsijoita, historioitsijoita, yliopiston viestintä, eri tiedekunnat ja niiden kansliat. Yllättäviltäkin aloilta saattaa tulla pyyntöjä, että tarvitaan apua latinan kielessä. Esimerkiksi tutkintotodistukset kirjataan yhä latinaksi, samoin promootiotekstit.

Vainion mukaan yhteydenottoja esimeriksi kieliasun tarkastuksesta tulee myös yliopiston ulkopuolelta. Niissäkin aiheet vaihtelevat laidasta laitaan.

Vainion mielestä latina on yhä elinvoimainen aine Jyväskylän yliopistossa.

– Kyllä minä ainakin hirveästi töitä teen, joten tuntuu, että niin olisi.

Oppiaineen säilyttämisen puolesta netissä on avattu adressi, johon osallistunut jo yli tuhat ihmistä eri puolilta maailmaa.

Vetoomuksen mukaan latinan oppiaineen lakkautuminen "katkaisee perinteen, jota on vaike palauttaa enää myöhemmin, ja yliopisto ottaa askeleen pois sivistysyliopiston ihanteesta."

Tiedekuntaneuvosto käsittelee kielen kohtaloa keskiviikkona.