Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta ja sen ainesuihkusta.

Eteläafrikkalainen tutkimus on paljastanut mustien aukkojen pyörimisakselien olevan yllättävän samansuuntaisia samalla avaruuden alueella. Tutkittu alue on mitoiltaan satoja miljoonia valovuosia.

"Koska mustat aukot eivät voi tietää toisistaan, vaihtaa tietoa tai vaikuttaa toisiinsa suoraan pitkien aikojen kuluessa, täytyy pyörimissuuntien olla määräytynyneitä jo varhaisessa maailmankaikkeudessa", kommentoi SKA-projektissa toimiva Russ Taylor, joka johti tutkimusta.

Löytö tehtiin käyttämällä Intiassa sijaitsevaa GMRT-radioteleskooppia ja siinä havaittiin supermassiivisten mustien aukkojen lähettämiä ainesuihkuja ELAIS-N1-nimisellä kartoitusalueella.

Vuorovaikutuksen täytyi tapahtua, kun galaksien muodostuminen oli aluillaan. Sen aiheuttajaksi on esitetty esimerkiksi kosmisia magneettikenttiä, eksoottisia hiukkasia sekä kosmisia säikeitä.

"Havainnot eivät selvästikään olleet odotettuja nykyisen ymmärryksemme perusteella. Tämä on todella outo löytö", kommentoi Romeel Dave University of Western Capesta.

Aiemmin yllättävää samankaltaisuutta on löytynyt esimerkiksi aktiivisten galaksien pyörimissuunnissa vuonna 2014.