Avaruustutkimuskeskus NASA järjestää kansainvälisen kehitystapahtuman viikonlopun aikana. NASA Space Apps Challenge -tapahtuma järjestetään samanaikaisesti 180 paikkakunnalla ympäri maailmaa. Suomesta tapahtumaan osallistuu Vaasa.

Muovan kyltti ja Nasan tarra  Vaasa

Perjantaina illansuussa alkava ja viikonlopun kestävä NASA Space Apps Challenge -tapahtuma järjestetään 180 paikkakunnalla ympäri maailmaa. Vaasa on pohjoisin ja samalla ainoa tapahtumaan osallistuva paikkakunta Suomessa.

– Kun samanaikaisesti kymmenen tuhatta ihmistä lähtee miettimään ja kehittämään ratkaisuja NASA:n antamiin avaruudellisiin haasteisiin, niin on ihan varma, että kaikki tulokulmat tulevat huomioitua, selvittää tapahtuman ideaa projektipäällikkö Jussi Loukiainen Muotoilukeskus Muovasta.

Tapahtuman järjestää Vaasan ammattikorkeakoulun VAMKin osana toimivan Muovan kasvuyrittäjyyshautomo West Coast Startup yhteistyössä Vaasa Hacklabin kanssa.

Ajanvieteideoita astronauteille

NASAn kehitystapahtumassa on kysymys haasteiden joukkoistamisesta. Loukiaisen mukaan haasteet ovat sen luonteisia, että niitä ratkoessa pääsee aivan varmasti raapimaan korvantaustoja.

– Kolmisenkymmentä kehitettävää haastetta kattaa monipuolisesti eri teemoja teknologiasta avaruusmatkailuun. Osallistujat pääsevät esimerkiksi pohtimaan ajanvieteideoita astronauteille, teknistä avaruusmuotia tai miten raketinlaukaisusta saataisiin mahdollisimman aito kokemus sitä virtuaalisesti seuraaville.

Avoimen innovoinnin tapahtuma on herrättänyt Vaasassa kovasti kiinnostusta, ilmoittautuneita on nelisenkymmentä. NASAn kehitystalkoisiin on Vaasasta lähdössä mukaan paitsi opiskelijoita myös työssäkäyviä ihmisiä.

– Ilmaiseen tapahtumaan ovat voineet ilmoittautua kaikki aiheesta kiinnostuneet 18 vuotta täyttäneet. Mukaan tarvitaan koodareita, kehittäjiä, ideoijia ja tarinankertojia, jotka pääsevät kehittämään ratkaisuja tiimeissä. Tapahtumassa on mukana myös valmentajia, jotka auttavat tiimejä kehitystyössä, kertoo Loukiainen.

Virtuaalisestikin pääsee mukaan

NASA Space Apps Challenge -tapahtumaan voi osallistua myös virtuaalisesti. Ilmoittautuminen virtuaaliseksi osallistujaksi onnistuu tapahtuman nettisivuilla.

Jussi Loukiainen oli itse joitakin vuosia sitten mukana etänä ja silloin syttyi kipinä.

– Silloin jo jäin miettimään, että olisi siistiä, kun pääsisi osallistumaan fyysisesti paikan päälle. Sitten kun tuli haku päälle ja mahdollisuus hakeutua paikkakunnaksi mukaan, niin kärppänä vaan hakemus sisään.

Loukiaisen mukaan Vaasan valinta yhdeksi paikkakunnaksi ei sinänsä ollut suuri yllätys, koska kaupungissa on paljon osaamispotentiaalia, kuusi korkeakouluyksikköä ja lisäksi Vaasa Hacklab. Niinpä sähköpostiin kilahti viesti, jossa kerrottiin, että "You've been approved by NASA".

– Onhan tämä siistiä, ehdottoman siisti homma.

Jussi Joukiainen korostaa, että kehitystapahtuma ei ole kilpailu vaan ensisijaisesti yhdessä tekemistä ja kehittämistä ja myös hauskanpitoa. NASA kuitenkin valitsee myöhemmin kaikkien ratkaisujen joukosta voittajatiimit, jotka pääsevät seuraamaan avaruusaluksen laukaisua paikan päälle Floridaan.